Κυρ. Μητσοτάκης: Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου – Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 50 έως 69 ετών

Το πρώτο εθνικό πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Από αύριο 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν με μηνύματα στο κινητό τους παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία.

Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του «γιατί το πρόγραμμα αυτό κάνει χρήση βέλτιστων τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε».

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα που αξιοποιεί τις δημόσιες κα ιδιωτικές δομές ενώ έκανε γνωστό ότι υπάρχει βούληση να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες ασθένειες.

«Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εξήγησε ότι σχετίζεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση  και αφορά γυναίκες 50 έως 69 ετών «τις οποίες διευκολύνουμε να κάνουν εύκολα και δωρεάν οι εξετάσεις».

Το παραπεμπτικό θα αποστέλλεται στο κινητό με μήνυμα καθώς όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης «δεν περιμένουμε να πάει ο πολίτης στον γιατρό αλλά το σύστημα υπενθυμίζει τον πολίτη να κάνει την εξέταση». Ακόμα έκανε γνωστό ότι από αύριο θα αρχίσει η αποστολή των sms σε βήματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου –  Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 50 έως 69 ετών

Οι γυναίκες δικαιούνται να κάνουν δωρεάν: ψηφιακή μαστογραφία και κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος καθώς και υπέρηχο σε περίπτωση ευρήματος.

Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Η αποστολή των SMS πρόκειται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι από τις εξετάσεις εξαιρούνται αυτές που έκαναν ψηφιακή μαστογραφία το προηγούμενο έτος ή νόσησαν από καρκίνο την προηγούμενη πενταετία.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη δημόσια υγεία και ότι κυρίαρχος στόχος είναι η πρόληψη ενώ ό,τι είχε γίνει μέχρι τώρα αποσπασματικό.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης και δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά και την παιδική παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας «η ιδιαιτερότητα είναι ότι εμείς αναζητούμε τους πολίτες για να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις και δίνουμε τη δυνατότητα περαιτέρω κλινικού ελέγχου δωρεάν».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  η Φώφη προσπαθούσε να πιέσει και να πείσει τις γυναίκες να αποβάλλουν τον φόβο για τον καρκίνο ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούνης, η Φώφη Γεννήματα, το 2016, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους βουλευτές να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ. Από την τότε κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το αίτημα έγινε αποδεκτό, αλλά ήταν δύσκολο να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννήματα, είναι πιο ολοκληρωμένο και χαίρομαι που υπάρχει διακομματική συναίνεση για τον καρκίνο του μαστού», κατέληξε ο κ. Τσούνης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έκανε πράξη το συγκεκριμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου –  Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 50 έως 69 ετών
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος