Πράσινη μετάβαση: Με διασυνδέσεις η Ελλάδα καθίσταται εξαγωγός ενέργειας

Από την ώρα που η Ελλάδα άφησε πίσω της το παλιό εθνικό καύσιμο, τον λιγνίτη και πέρασε στη νέα εποχή της πράσινης ενέργειας οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες.

Η Ελλάδα παραμένει στενά εξαρτημένη από εισαγόμενο Φυσικό Αέριο και με βάση τα υπάρχοντα εθνικά σχέδια προεβλεπόταν η συνέχιση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πέραν του 2030. Ωστόσο μέσα στο 2023, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε ως προς τις ΑΠΕ και κυρίως με τα αιολικά. Η συνολική αιολική ισχύς είναι πλέον πάνω από 5GW.

Η μεγάλη μάζα των ανεμογεννητριών που είνα συνολικά 2.976, βρίσκεται στην Εύβοια, στη Στερεά Ελλάδα, περαιτέρω στην Πελοπόννησο και Θεσσαλία.

Παράλληλα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων διαχειρίζεται το σχέδιο για την ανάπτυξη Υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα εγκατασταθούν σε 6 θαλάσσιες περιοχές:

Θρακικό πέλαγος

ΒΑ Αιγαίο

Ν. Ευβοικός

Κυκλάδες

Νότιο Αιγαίο

ΒΑ Κρήτη

ΒΔ Ιόνιο

Η εξαγωγική προοπτική της χώρας θα εξαρτηθεί από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα μεταφέρουν την πράσινη ενέργεια.

Το σχέδιο Green Aegean Interconnector, εντάσσεται στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που σχεδιάζεται με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη τη Γερμανία και την Αυστρία, μεταφέροντας ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταικά. Με μήκος 1300χλμ, θα διέρχεται μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας για να καταλήξει στη Δυτική Ηπειρο και από εκεί μέσω Αδριατικής θα οδεύει προς Γερμανία και Αυστρία. Αρχικα, η δυναμικότητα του θα είναι 3 GW και αναβάθμιση σταδιακα θα δθάσει στα 6-9 GW.

Η διεθνής αυτή διασύνδεση θα έρθει να «κουμπώσει» αφενός με τη διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, (great sea interconnector) αφετέρου με την υπο μελέτη διασύνδεση Αττικής-Αιγύπτου (GREGY) για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Εξελίξεις και νεότερα για αυτό θα έχουμε μέσα στη χρονιά.

Επίσης νέες διασυνδέσεις με Β. Μακεδονια και Βουλγαρία εχουν ήδη σχεδιαστεί.

Παράλληλα, όπως φαίνεται θα παραμείνουν και οι υποδομές φυσικού αερίου και LNG αφού στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μεταφορά αερίου ακόμη και στην Ουκρανία. Με το κάθετο διάδρομο που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, επι της ουσίας ο υφιστάμενος με αναγκαίες τροποποιήσεις, μέσω του οποίου θα εξάγεται φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.

Για να προχωρήσει το ενεργειακό όραμα της πράσινης ενέργειας πρέπει να επικαιροποιηθεί τοεθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Αυτό αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο οπότε θα κατατεθεί στην Κομισιόν το νέο εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και τις νέες διασυνδέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος