Πώς προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα σωματίδια – Χρήσιμες συμβουλές

Oι μεγάλες πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Κερατέα και Σαρωνίδα έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στις συγκεκριμένες περιοχές όπου η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες είναι επιβεβλημένη. Εκτός από τις συμβουλές που έδωσε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ζητώντας από τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκες υψηλής προστασίας, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, δείτε τι συμβουλεύει σε ανάλογες περιπτώσεις το υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Πώς προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα σωματίδια – Χρήσιμες συμβουλές
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας μιλώντας στις «Συνδέσεις» δήλωσε ότι η φωτιά στα δάση δεν είναι μόνο καταστροφή δέντρων αλλά είναι και βαριά μόλυνση της ατμόσφαιρας από μικροσωματίδια και από διοξίνες.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία γι’ αυτό και απαιτείται πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους: Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών: Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.
Πώς προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα σωματίδια – Χρήσιμες συμβουλές
(AP Photo/Petros Giannakouris)
  • Περιορισμός Μετακινήσεων: Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού: Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό: Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.
  • Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.
Πώς προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα σωματίδια – Χρήσιμες συμβουλές
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Τι κάνουμε μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίζουμε ενημερωνόμαστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας μας ή όπου διαμένουμε

Δεν επιστρέφουμε στο σπίτι μέχρι να ανακοινωθεί ότι μπορούμε να το πράξουμε με ασφάλεια.
Ανεξάρτητα από το εάν είμαστε υγιής οργανισμός, παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας εάν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται. Σε αυτήν την περίπτωση καλούμε το 166 ή πηγαίνουμε αμέσως σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Λαμβάνουμε ιδιαιτέρα μέτρα για την προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από τις πυρκαγιές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος