Πώς γίνεται από σήμερα η είσοδος σε Δημόσιο, τράπεζες – Ποιος ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών

Από σήμερα το πρωί εισέρχεται το σύνολο του Δημοσίου όπως και οι τράπεζες στο νέο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Σάββατο σε όλους τους μικτούς χώρους. Η είσοδος επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ειδάλλως απαιτείται επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, υποχρεούνται μέχρι σήμερα 8 Νοεμβρίου να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο test.

Ειδικότερα από σήμερα τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να προσέλθουν, σε υπηρεσία του Δημοσίου ή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.
3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων.
4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρει ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές και υπενθυμίζει ότι ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής

Τι ισχύει για τις μάσκες

Με βάση το ΦΕΚ προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

Ποιοι εξαιρούνται από τη μάσκα

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Αποστάσεις

Το ΦΕΚ προβλέπει την τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων – 1 άτομο ανά 2 τ.μ. – σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Διάρκεια εγκυρότητας των πιστοποιητικών

O εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών και ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.
Η βεβαίωση αυτών:
α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και
β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.
Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Το μέτρο έκανε πρεμιέρα το Σάββατο σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης συνοδευόμενο από εντατικούς ελέγχους που κατέληξαν σε 11 συλλήψεις, 601 βεβαιώσεις παραβάσεων και αναστολή λειτουργίας σε 25 καταστήματα πανελλαδικώς, και με τους πολίτες να περιμένουν σε ουρές όχι έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά έξω από τα φαρμακεία που διενεργούσαν rapid test.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος