Σε ισχύ τα νέα μέτρα σε τράπεζες & δημόσιες υπηρεσίες από Δευτέρα – Ουρές στα φαρμακεία για rapid test

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ισχύουν από τη Δευτέρα και σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. Οι αρχές ευελπιστούν πως οι περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων θα τους πείσουν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό ώστε να κτισθεί το τείχος ανοσίας. Προς το παρόν, πάντως, οι ουρές σχηματίζονται όχι έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά έξω από τα φαρμακεία που διενεργούν rapid test.

Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται χωρίς τεστ μόνο σε φαρμακεία, χώρους λατρείας και στα καταστήματα τροφίμων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε το lockdown.

Τράπεζες: Πώς θα γίνεται η είσοδος στα καταστήματα από τη Δευτέρα

Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα μετά τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας, επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με την ΚΥΑ αριθμός Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 (ΦΕΚ Β’ 5138/5.11.2021) θεσπίστηκαν νέα μέτρα προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή

2. εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.

3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

4. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

5. Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

6. Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Ουρές στα φαρμακεία για rapid test

Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από τα φαρμακεία, τη δεύτερη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων.

Οι ανεμβολίαστοι περίμεναν υπομονετικά για να κάνουν το rapid test προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εμπορικά καταστήματα ή για να απολαύσουν το καφέ τους και το γεύμα τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Χωρίς προβλήματα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι έλεγχοι στους χώρους εστίασης.

Στο Μοναστηράκι, ο κόσμος συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις και έφαγε το σουβλάκι του, έχοντας μαζί του, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στα Γιάννενα, πολλές παρέες, αναγκάστηκαν να πιουν τον καφέ τους στο παγκάκι, γιατί δεν ήταν όλοι εμβολιασμένοι.

Ασφυκτικά γεμάτες ήταν οι καφετέριες στις Σέρρες. Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά στην ουρά για τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Νίκος Καπόγλης, Βαλέρια Δολοψάκη, Τάσος Παντολέων, Βασίλης Σιώμος, Βασίλης Αναστασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος