Πορεία υγειονομικών προς τη Βουλή – Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ στο ΣτΕ κατά του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά

Πορεία διαμαρτυρίας από το υπουργείο Υγείας προς τη Βουλή πραγματοποίησαν την Τρίτη οι υγειονομικοί και νοσοκομειακοί γιατροί, που αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Έως τις 15:00 συνεχίζεται η στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία, «στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, ισχυρή Δημόσια Υγεία, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστική αύξηση στους μισθούς.

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί για τις 26, 27 και 28 Μαΐου. Οι ιατρικοί αυτοί κλάδοι κάνουν λόγο για «τεχνητά χρέη» τα οποία τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ από το 2013 έως το 2021 και ζητούν το κούρεμά τους, καθώς και περιορισμό του claw back.

«Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι εμείς», σημειώνουν και διεκδικούν «επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό & τραμ – Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατούσε από νωρίς στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ έμειναν ακινητοποιημένα έως τις 12 το μεσημέρι, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή κατά του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα προαναφερόμενα μέσα δηλώνουν με ανακοίνωσή τους πως «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την εφαρμογή αυτών των αντισυνταγματικών, αντιδημοκρατικών διατάξεων και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι ν’ ακυρωθεί ο αντεργατικός νόμος».

«Eνάντια στο άρθρο του νόμου Χατζηδάκη για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και των σωματείων, ο οποίος έχει στόχο να σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, Γιώργος Στεφανάκης.

«Αγωνιζόμαστε για ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων και ανεξάρτητα συνδικάτα» τονίζουν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην υποχρεωτική εγγραφή των συνδικάτων στο Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων.

«Διαμαρτυρόμαστε για οποιαδήποτε ενέργεια των κυβερνήσεων για τον απόλυτο έλεγχο των εργαζομένων» σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης.

«Αυτό είναι φακέλωμα και είμαστε ενάντια σε αυτό» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, Παναγιώτης Κοντογιάννης.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε μία κοινωνία όπου η εργασία υποτιμάται διαρκώς και μάλιστα αυτό να θεωρείται ως θεμέλιο για τις μελλοντικές αναπτυξιακές πολιτικές» δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος