Υψηλοί τόνοι και πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή (video)

Σφοδρή αντιπαράθεση για δεύτερη ημέρα στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις δηλώσεις περί «εκτσογλανισμού» στον απόηχο της επίθεσης Βερναρδάκη στην υπουργό Παιδείας. «Δεν θα σηκώσουμε το γάντι στον στόχο του διχασμού» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, με τη Νίκη Κεραμέως να τον κατηγορεί ότι αποχωρεί ώστε να μην αναγκαστεί να ψηφίσει διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί το κόμμα του.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας: «Το γάντι του διχασμού που πέταξε ο κύριος Μητσοτάκης χθες εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στο στόχο του διχασμού που θέλει να προτάξουν ελληνική κοινωνία εμείς από τάξουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας απέναντι στον ήλιο και την καταστροφική πολιτική του. Θα σας πω όμως εγώ τι είναι εκτσογλάνισμος, όπως αυτό το παράδειγμα του κυρίου Λιγνάδη που θα μας κουνάει και το δάχτυλο τώρα ότι είναι ελεύθερος αυτό είναι εκτσογλάνισμος. Η Νέα Δημοκρατία χρωστάει εκατομμύρια. Αυτό είναι εκτσογλανισμός, η λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

«Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη, την οποία αποδέχεται “α λα καρτ”, αφήνοντας άθλια πολιτικά υπονοούμενα. Κατά κανόνα καλύπτει τη χυδαιότητα και τη δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρούν τα στελέχη του εναντίον όσων αντιστέκονται στην εξαθλίωση της πολιτικής ζωής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποστασιοποιούμενος μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο μη παρέκει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αποστάσεις Α.Τσίπρα από Χ. Βερναρδάκη

Άστοχους χαρακτήρισε τους χαρακτηρισμούς Βερναρδάκη για την υπουργό παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «πήρε βέβαια αφορμή από μια άστοχη τοποθέτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό σας κύριε υπουργέ. Τι είπε όμως αμέσως συγνώμη και που σαφώς δεν εκφράζει θέση του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ πολλές φορές είμαι το ξέρεις αλλά όχι με προσωπικούς χαρακτηρισμούς».

Ο κ. Βερναρδάκης επιχείρησε σήμερα να ανασκευάσει, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση της υπουργού Παιδείας.

«Ζήτησα συγνώμη, διότι ακριβώς ενώ ξεκινάς θέλοντας να κάνεις μια παρομοίωση, αν έλεγα παραδείγματος χάρη ότι η κ. Υπουργός είναι η Μήδεια της δημόσιας παιδείας, πιθανώς να μην υπήρχε κάποια αντίρρηση», ανέφερε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε:«η συγνώμη Βερναρδάκη κράτησε μία ημέρα σήμερα με αποκάλεσε Μήδεια. Την μια μητροκτόνο και την άλλη Φόνισσα».

Κόντρα για τη δήλωση Α.Συρίγου

Μια φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για το ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην πτώση της δικτατορίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ανέφερε: «Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η χούντα κατέρρευσε το 74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως της κυπριακής τραγωδίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «είναι αυτή η θέση της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σας ρωτώ, εκφράζουν αυτές οι θέσεις, τη Νέα Δημοκρατία, αυτά τα οποία είπε ο κύριος Συρίγος. Ή μήπως είναι η συνολική γραμμή του κύριου Μητσοτάκη που είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δήλωσε πως: «Όλοι αυτοί οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία δεν έχουν ιδιοκτήτες, ιδιοκτήτης αυτών των αγώνων, είναι ένας και μόνο, ο ελληνικός λαός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως: «νομίζετε κύριε Συρίγο με αυτά τα ανιστόρητα τα οποία λέει ότι θα βάλτε φρένο στο φοιτητικό κίνημα είστε βαθιά νυχτωμένος. Γελασμένος. Γιατί ακόμη και τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρα».

Ακολούθως ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, δήλωσε: «επι λέξει ανέφερα λοιπόν για το πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιδράσεως, γι’ αυτό προσέβαλα προσέλαβε μυθικές διαστάσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια διαστρέβλωσης αυτό που είπα, είναι σαφές ότι στοχεύει σε ένα μόνο πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι: «η θέση της ΝΔ είναι γνωστή καμία παρερμηνεία αυτής της δήλωσης δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία».

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ συζητείται στη Βουλή σε κλίμα τοξικότητας, ιδεοληψίας και πελατειακών προτεραιοτήτων. Σε ζητήματα που θα μπορούσαν να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, δεν έχουν την πρόθεση να δείξουν συναίνεση και σύνθεση απόψεων», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι: «έρχεται Αρμαγεδδώνας από τον Οκτώβριο κι εμείς στεκόμαστε σε μια δήλωση του Βερναρδάκη που ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας και της λογικής».

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «μπορεί να αποδεχτείτε η πιο αποτελεσματική υπουργός παιδείας την κατεδάφιση του δημοσίου πανεπιστημίου».

Από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται για την κατάργηση του νόμου. Η αξιωματική αντιπολίτευση «απέδρασε» γιατί συμφωνούσε με τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, απαντά η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος