Υψηλοί τόνοι στην εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (video)

Άναψαν και πάλι τα αίματα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις διαδρομές των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ, με αφορμή την κατάθεση του προϊσταμένου της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Πάσχα. Ενώπιον της επιτροπής θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλίας Προβόπουλος ενώ στις 11 Οκτωβρίου έχει προσκληθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στην επιτροπή, με αφορμή τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει έτοιμο πόρισμα. Η επιτροπή θα βγάλει πόρισμα με βάση τα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες για δάνεια με αέρα και αθέμιτο ανταγωνισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ, με αφορμή τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στα δάνεια προς τα κόμματα, ενώ στο προσκήνιο βρέθηκε και πάλι η εφημερίδα “Κήρυκας Χανίων“.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο γενικός διευθυντής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας, είπε ότι από τα δάνεια των κομμάτων μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θεωρούνται ομαλής είσπραξης. Ο κ. Πάσχας σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ απάντησε: «Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ».

Για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης, εξυπηρετούνται αυτά του ΣΚΑΙ, ΑΝΤ-1 και Πρώτου Θέματος, ενώ το STAR πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου που έχει λάβει.

Για την εταιρία «Τηλέτυπος» και το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 98 εκατ. ευρώ που έλαβε, ανέφερε ότι ήταν συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις μέχρι το 2012, ενώ μέχρι το 2015 πληρώθηκαν 13,5 εκατ. ευρώ δόσεις και 18 εκατ. τόκοι, σύνολο 31 εκατ. ευρώ και έχει μείνει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένα τιμολόγια 20 εκατ. ευρώ που πληρώνονται.

Ενδεικτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση, γιατί οδηγήθηκε ο «Τηλέτυπος» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

«Ήταν υποχρεωμένοι οι μέτοχοί του να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν ο όρος για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου. Δεν το κάνανε» είπε ο κ. Πάσχας.

«Οι Τράπεζες ήταν ανέτοιμες να διαχειριστούν αυτή την κρίση, συνέχισε ο κ. Πάσχας. Είμαι από το 1975 στον τραπεζικό τομέα. Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτά που ζήσαμε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούσαν να αγοράσουν χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία, ήταν μεγάλα ονόματα και όποιοι έβαλαν λεφτά και εγκαίρως restructuring, αυτοί είναι που θα επιβιώσουν”.

Η αύξηση κεφαλαίου της “Attica Bank» με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε στο επίκεντρο άλλης έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φάμελου στις αναφορές του κ. Τζαβάρα περί μέγα σκανδάλου και κατασπατάλησης πόρων του ασφαλιστικού ταμείου. Ο κ. Φάμελος έκανε λόγο για “φαντασιώσεις της ΝΔ να φτιάχνει βαρβάρους”.

Είπε ακόμη ότι το πιο σημαντικό εύρημα για την Τράπεζα Αττικής, ήταν ότι «ένα μεγάλο, σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της, τιμολογείτο κάτω του κόστους. Όμως η ανακοίνωση της Τράπεζας, ότι θα επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο». «Είμαι 41 χρόνια στο τραπεζικό χώρο. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Η πορεία μιας Τράπεζας καθορίζεται από τις αποφάσεις των μετόχων της”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετική είδηση: Ένταση και αντιπαραθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Δάνεια (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος