Υπόθεση υποκλοπών: Η θέση της κυβέρνησης για την απόφαση του ΣτΕ – Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη και οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Σύνοψη
  • «Η απόφαση του ΣτΕ είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα: Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Ως εδώ στη καταπάτηση του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην Ολομέλεια, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα
  • Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι με βάση την περίληψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζουν, δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη, που η κυβέρνηση έφερε το 2022, όπως είχε δεσμευθεί

Μη νόμιμη και  αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  η νομοθετική διάταξη του 2021, βάσει την οποίας, αρνήθηκε η ΑΔΑΕ  να δώσει πληροφορίες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη  για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του. 
Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θεωρείται ανίσχυρη η  απόρριψη από την  ΑΔΑΕ – το Σεπτέμβριο του 2022 –  της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό κρίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί η σχετική απορριπτική πράξη.

«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας..», επισημαίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ν. Ανδρουλάκης: Ιστορική μέρα – Η απόφαση του ΣτΕ, πρώτη νίκη του κράτους δικαίου – Τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλει ότι την Δευτέρα θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα: Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Ως εδώ στη καταπάτηση του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην Ολομέλεια, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για θεσμική νίκη της δημοκρατικής παράταξης».

   Ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι «με τη συγκεκριμένη απόφαση το παρακράτος του Μαξίμου έχει υποστεί μεγάλη ήττα στην προσπάθειά του να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθησή μου».

    «Δεν μπορεί όποτε μας αρέσει μια απόφαση, η Δικαιοσύνη να είναι καλή και όποτε δεν μας αρέσει, η Δικαιοσύνη χειραγωγείται από την κυβέρνηση» αντέδρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως υπουργός Δικαιοσύνης πίστευα ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιούνται. Αυτή ήταν η άποψή μου» ξεκαθάρισε και προσέθεσε: «Βεβαίως εφόσον υπάρχει αυτή η απόφαση και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει επί ενός πεδίου άναρχου που χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη του δεκάδες διαφορετικές πρόνοιες, που μπορεί να ξεκινούν από την λειτουργία της ΕΥΠ, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ,είναι ένα θέμα που αποδεικνύει και το σοβαρό της ενδιαφέρον και την προσήλωση της στο κράτος δικαίου».

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η άρνηση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ν. Ανδρουλάκη για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του

Κυβερνητικά στελέχη: Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι με βάση την περίληψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζουν, δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη, που η κυβέρνηση έφερε το 2022, όπως είχε δεσμευθεί. Σημειώνουν μάλιστα ότι για τη νεότερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021, τον οποίο εμείς αλλάξαμε το 2022» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και τους Δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ να κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. «Θεωρώ λίγο βιαστική την ανακοίνωση- αντίδραση, εντός πολύ λίγων λεπτών, από τον κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε επίσης ο κ. Μαρινάκης στην συνέντευξή του.

ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΣτΕ ενημέρωσης Ανδρουλάκη: Άρχισε το «ξήλωμα» του παρακράτους της ΝΔ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων έχει πλέον το λόγο, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ, κόλαφο για την κυβέρνηση.

Για πλήρη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης, σε σχέση με τις συνεχείς παραβιάσεις του συντάγματος η υπόθεση των υποκλοπών και η απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η «Νέα Αριστερά» ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος.

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται, ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος