«Στο κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Πάτση – Τι λέει στο Πρώτο Πρόγραμμα μετά τη διαγραφή του

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Πάτση. Εκτός ΝΔ τέθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, καθώς οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν επαρκείς. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο παρελθόν είχε αγοράσει «κόκκινα» δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και ότι κατέχει μέχρι σήμερα τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού στο εξωτερικό, αλλά ότι εμφανίζεται να έχει εισπράξει μέσα σε δύο χρόνια με απευθείας αναθέσεις μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για σύγκληση τη Επιτροπής Πόθεν Έσχες και ζητά την αποπομπή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για το θέμα των αναθέσεων.

Η υπόθεση Πάτση απασχόλησε τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, με την Όλγα Γεροβασίλη σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους να ενημερώνει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες Αθανάσιος Μπούρας έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν ταχύτατα το θέμα. Μάλιστα σύμφωνα με την κ.Γεροβασίλη, ο κ. Μπούρας διαβεβαίωσε ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον διαγραφέντα βουλευτή και μάλιστα, τρεις φορές για διαφορετικά θέματα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, ο έλεγχος της επιτροπής είναι διαρκής. Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως η Επιτροπή Πόθεν Έσχες θα συνεδριάσει αμέσως μόλις έχει στα χέρια της το πόρισμα των ορκωτών λογιστών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως το αποφασίζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση εάν υπάρξει προσφυγή, και συμπλήρωσε ότι εάν εκπέσει, προβλέπεται να επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει και επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

«Η περίπτωση Πάτση συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες», δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί το θέμα προκειμένου να κατασκευάσει νέο αφήγημα, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Κάποιες επαγγελματικές του δραστηριότητες ήταν τέτοιες που κατά τη δική μας αξιακή ερμηνεία δεν συνάδουν ούτε με την ιδιότητα του βουλευτή ούτε με τις αρχές της ΝΔ. Δεν μπορεί να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επαγγελματικό, οφείλεις όμως, ηθικά, μόνος σου, να βάζεις ένα όριο, αυτό είναι και το όριο της παράταξης: να μην παίρνεις δουλειές από φορείς που συμμετέχει το Δημόσιο. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς (…) Προφανώς για να είναι η απόφαση αυτή που είναι τώρα, σε μία συμπεριφορά παρατεταμένη, πάρθηκε αυτή η απόφαση και πήγαμε εκεί που πήγαμε» είπε σε συνέντευξή του στο OPEN.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αφήγημα ότι η ΝΔ θέλει να πάρει τα σπίτια του κόσμου και πως δεν μπορεί να μιλάει για δράκα και λεηλασία.

«Όλα μετρούν πολιτικά και στο τέλος ο κόσμος αποφασίζει ποιος είναι εκείνος που είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τη μοίρα του για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Ο κόσμος αξιολογεί και τα καλά και τις αστοχίες» είπε και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να μιλάει για δράκα και λεηλασία. «Το κάνουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης υποστηρίζει ότι δεν έχει διενεργήσει πλειστηριασμούς και ότι το 2020 δήλωσε τις ονομαστικές εξωχώριες εταιρείες του στην Επιτροπή της Βουλής χωρίς να του επισημανθεί παρανομία. Δηλώνει επίσης πως θεώρησε ορθώς πράττων, καθώς δεν δημιουργήθηκε ζήτημα, όταν πριν δέκα μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, τονίζει ότι όλοι γνώριζαν, υπαινισσόμενος ότι είχε συζητήσει με αρμόδιους υπουργούς.

Αν. Πάτσης στο Πρώτο: Η ΝΔ έπραξε άριστα που με διέγραψε εγώ πάντως μπήκα στην πολιτική με «γεμάτες τσέπες» (audio)

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μηχαηλίδη για την διαγραφή του, ο ανεξάρτητος, πλέον κ. Πάτσης χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού «ολόσωστη». Εξήγησε, πως η ΝΔ έπραξε άριστα, διότι «όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος δημιουργεί μια ατζέντα τοξικού κλίματος και μιας νοσηρής εικόνας, η απόφαση είναι ορθή, ώστε να μην μπορεί τίποτα πλέον να ακουμπήσει καθ΄ οιοδήποτε τρόπο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που δίνουν μάχη σε όλα τα επίπεδα», όπως τόνισε.

Ο βουλευτής Γρεβενών δεν παραδίδει, την έδρα του και θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. «Κρατάω την έδρα γιατί δεν είμαι απέναντι στη ΝΔ, δεν διαχωρίζω τη θέση μου, αλλά οφείλω να υπερασπιστώ και πολιτικά τον εαυτό μου απέναντι στη λασπολογία και ποινικά βεβαίως όσον αφορά με την πρώτη ιδιότητά μου, του δικηγόρου» είπε εξηγώντας πως «για να παραχωρήσεις την έδρα σου, κατά την άποψη μου πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα: ή να υποπέσεις σε βαρύτατη κακουργηματική πράξη, ή να έχεις διαχωρίσει πολιτικά τη θέση σου, από το κόμμα το οποίο υπηρετείς και τον λαό που σε ανέδειξε. Εγώ συνεχίζω να είμαι ΝΔ, να στηρίζω ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη, και όλες τις κυβερνητικές επιλογές».

Σε σχέση με τα όσα του προσάπτονται είπε πως «αυτές οι εταιρείες νομιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα για την αγορά των δανείων το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήρθαν οι ξένοι και αγόρασαν δάνεια. Αυτό ήταν ένα δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ είχα μια μεγάλη συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς. Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση, συμφωνήσαμε να φτιάξουμε μια εταιρεία για διαγραφέντα και αποσβεσθέντα δάνεια, δηλαδή 1998-2003, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τράπεζα έχει εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, δεν μπόρεσε να εισπράξει τις απαιτήσεις και τις έβαλε στις διαγραφές. Ποιος ο σκοπός; Να μπει ένας ενδιάμεσος μηχανισμός, να επικοινωνήσει διότι δεν μπορεί να κάνει άλλες ενέργειες» είπε.

«Ο κ. Πάτσης σήμερα ομολόγησε πως ο κ. Μητσοτάκης και ήξερε και τον κάλυπτε για χρόνια. Γιατί ο πλουτισμός ημετέρων από τα κόκκινα δάνεια εργαζόμενων και επιχειρηματιών είναι πυρήνας της πολιτικής Μητσοτάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. «Περιμένουμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για να εξεταστεί που βρήκε τα 4,3 εκατ. ο κ. Πάτσης για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο άνω των 60 εκατ. κόκκινα δάνεια», αναφέρει. «Όπως επίσης και την άμεση αποπομπή Πιερρακάκη για το ένα εκατ. μέσω ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση», σημειώνει.

Εν τω μεταξύ την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας για την υπόθεση Πάτση υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις εμπλοκής των ΕΛΤΑ στην υπόθεση, προχωρά το Υπερταμείο.

Για μικροπολιτική σκοπιμότητα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικαλούμενες σχετικό έγγραφο επί υπουργίας Νίκου Παππά, σημειώνουν ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του υπουργείου: «Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση».

Αντιδράσεις και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά. Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το μοίρασμα των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, η κυβέρνηση κερδοσκοπεί εις βάρος χιλιάδων δανειοληπτών. Εφαρμόζει χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, αλλά με ιδιαίτερη ζέση, το σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Όμως μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds. Η ασυδοσία των funds και των τραπεζών γιγαντώνεται, ενώ η πρώτη κατοικία παραμένει απροστάτευτη», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Η σήψη αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης», επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

Tο ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως: «Σήμερα με την περίπτωση Πάτση, τι έχουμε; Τον Πρωθυπουργό που απολύει έναν από τα χαμηλότερα στελέχη του για μια συμμετοχή σε αυτό το αλισβερίσι. Τον κ. Μητσοτάκη που είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν την αγορά του “Ηρακλή” μαζί με τον κοινωνικό του κύκλο ποιος θα τον απολύσει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να το κάνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος