Υπόθεση παρακολουθήσεων: Συνεχίζεται η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ στην Εξεταστική Επιτροπή (video)

Array

Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο προέδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου και Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, ο οποίος κατά τη χθεσινή κατάθεσή του άφησε αιχμές κατά της ΕΥΠ στην υπόθεση Ανδρουλάκη. H συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση γιατί προηγήθηκε συζήτηση για τα διαδικαστικά, καθώς ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa, η οποία ήταν καθορισμένο να καταθέσει αύριο, δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ενώ έως χθες δημοσιεύματα και διαρροές αναφέρονταν σε διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ραμμου περί βέβαιης καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη, ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με άλλες πληροφορίες να απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την εξέταση του εκπρoσώπου της εταιρείας Intellexa μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο η πλειοψηφία το απέρριψε και πρότεινε ο μάρτυρας να απαντήσει εγγράφως σε ερωτήματα από όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες,  κατηγορεί τη ΝΔ για οργανωμένη συγκάλυψη σε συνεννόηση με την Intellexa.

Νεότερες πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο κ. Ράμμος κατέθεσε ότι δεν έχει «βρει τίποτα μέχρι στιγμής για περιπτώσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα των 6 πολιτικών κομμάτων που έχουν προβεί σε καταγγελίες. Ούτε για νόμιμες επισυνδέσεις ούτε για το Predator» ενώ το μόνο μου μένει, διαδικαστικά, είναι ο έλεγχος του κ. Βελόπουλου.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αρχείο καταστράφηκε με εντολή Κοντολέοντα μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη για το Predator και μάλιστα την ίδια ημέρα που είχε κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τέως διοικητής της ΕΥΠ και που η μήνυση Ανδρουλάκη παραδόθηκε από τους δικηγόρους του στην ΑΔΑΕ.

Άλλη ροή πληροφοριών για το ίδιο ζήτημα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ από τις 5 Μαϊου είχε επισήμως ενημερωθεί από την ΕΥΠ αναφορικά με την προγραμματισμένη καταστροφή του υλικού επισυνδέσεων που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουλίου. Μάλιστα ο μάρτυρας φέρεται να διευκρίνισε ότι η ΑΔΑΕ δε συμμετείχε στη διαδικασία καταστροφής καθώς εμπιστευόταν την ΕΥΠ στην οποία είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο παρελθόν χωρίς να διαπιστώσει το παραμικρό πρόβλημα.

Η κατάθεση Ράμμου σήμερα ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς τα μέλη της Εξεταστικής ασχολήθηκαν με διαδικαστικά ζητήματα. Κώλυμα λόγω απουσίας της στο εξωτερικό επικαλέστηκε η εκπρόσωπος  της εταιρείας Intellexa, μιας από τις εταιρείες που εμπορεύεται κακόβουλο λογισμικό και είχε κληθεί για κατάθεση στην Εξεταστική. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την εξέταση του μάρτυρα  μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο η πλειοψηφία το απέρριψε και πρότεινε να απαντήσει εγγράφως σε ερωτήματα από όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για οργανωμένη συγκάλυψη σε συνεννόηση με την Intellexa.

Για φθηνό εντυπωσιασμό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο η ΝΔ, που υποστηρίζει ότι και σε άλλες εξεταστικές του παρελθόντος έχει ακολουθηθεί η διαδικασία των γραπτών απαντήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της πλειοψηφίας Λαζαρος Τσαβδαριδης κατέθεσε ένσταση για δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ η οποία, όπως υποστηρίζει, τον κατήγγειλε ψευδώς για κατάθεση στην Επιτροπή παραποιημένου απόρρητου εγγράφου της ΕΥΠ, ζητώντας από τους συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή να πάρουν θέση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ οι βουλευτές της  αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώσαν ευθαρσώς ότι πράγματι ο εισηγητής της ΝΔ ουδέποτε κατέθεσε ή επικαλέστηκε στην Επιτροπή οποιοδήποτε έγγραφο, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  κ. Χρήστος Ράμμος. Ο κύριος Τσαβδαρίδης προτίθεται να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλλα Αργείτη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος