Υπογραφή μνημονίου πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισπανίας (video)

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Μαδρίτη, ο οποίος ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την όλο και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει απόλυτα ενωμένο εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν εκ νέου τις κινήσεις της Μόσχας, κάνοντας λόγο για έναν πόλεμο του Πούτιν.

Στον απόηχο του τουρκικού κρεσέντο των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και καθώς η συνοχή του ΝΑΤΟ θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα για την αντιμετώπιση του ρωσικού επεκτατισμού, ο Νίκος Δένδιας δείχνει μέσω Μαδρίτης στην Άγκυρα την οδό της νομιμότητας.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών: «Ενημέρωσα για την πρόσφατη, πρωτοφανή αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω ελληνικά νησιά. Υπογράμμισα ότι τέτοιου είδους προκλητική συμπεριφορά όχι μόνο αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπονομεύουν τη συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας, τώρα που απαιτείται περισσότερο από ποτέ. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί μείζονα απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την τάξη».

Ο Νίκος Δένδιας και ο Ισπανός ομόλογός του υπέγραψαν μνημόνιο πολιτικής συνεργασίας.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρεζ υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, δήλωσε πως: «Η παράνομη και αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, μας δείχνει ότι η ενότητα και η συνοχή είναι το σημαντικότερο μήνυμα που εκπέμπει η Ευρώπη».

Εν μέσω γεωπολιτικού περιβάλλοντος στην νοτιοανατολική Ευρώπη και με την Τουρκία να επιμένει στο παράτυπο αφήγημα της Γαλάζιας, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στο ανώτατο επίπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος Α/ΓΕΕΘΑ, επισημαίνει: «Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου όντας έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση όταν κι αν χρειαστεί και σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι απειλές αντιμετωπίζονται και μάλιστα με επιτυχία».

Την Ελλάδα και την Frontex κατηγορεί σε προκλητικούς τόνους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει και αυτή ευθύνη σε αυτούς τους θανάτους, άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο έχει και η FRONTEX, επειδή όσα γίνονται, γίνονται μπροστά στα ματιά τους και εξαιτίας αυτών των απωθήσεων».

Στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, με το σχήμα 3+1 να δίνει έμφαση στα εγχειρήματα απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επί τάπητος θα τεθούν οι μεταφορές LNG, o East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας- Ευρώπης.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια στις 12 Μαΐου.

Στην Τουρκία

Σε νέα ύψη εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία που σε συνδυασμό με τις άνοδο των τιμών στα καύσιμα και τα σιτηρά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα που πλέον δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Γκιζέμ Τουρεμέν: «Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός έχει φτάσει στα 69,97%. Στην ανάλυση των αυξήσεων βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη αύξηση είναι στις μεταφορές με 105%, και ακολουθούν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 89%. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα κρεμμύδια 69,30 %, τα μαρούλια 45,27% , οι ντομάτες 42,26%, οι πατάτες 41,10%, η ζάχαρη 36,78%, τα σκόρδα 34,57% αλλά και το φυσικό αέριο με 27,92%.».

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη ζώνη του ευρώ. Κι ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις πληθωριστικές τάσεις με αύξηση των επιτοκίων, στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει να τα μειώνει για να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού αφήνοντας την αγορά στην τύχη της. Χωρίς προηγούμενο είναι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση Ερντογάν μειώνει φόρους σε βασικά είδη και προσαρμόζει τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καταδικάζει την δικαστική απόφαση για ισόβια κάθειρξη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα επισημαίνοντας ότι με αυτή την άδικη και παράνομη ενέργεια η σημερινή τουρκική κυβέρνηση σκόπιμα κατέστρεψε την ευκαιρία για ένταξή της στην ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Χριστίνα Ποπόρου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος