Ξανά στο “τραπέζι” του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος (video)

Τρεις ώρες κράτησαν οι άτυπες συνομιλίες του εξηκοστού πρώτου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών ήταν παρών και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δηλαδή τα μάτια και τα αυτιά του Τούρκου προέδρου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Διατηρώντας τη θέα στον Βόσπορο, αλλά από το σαράι των σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το ανάκτορο ντολμαμπαχτσέ, και δίνοντας την μπαγκέτα της τουρκικής ομάδας στον πανίσχυρο Ιμπραήμ Καλίν, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε σφραγίδα συμβολισμών στον 61ο γύρο των διευρευνητικών συνομιλιών.

Παρά το βαρομετρικό χαμηλό στις καιρικές συνθήκες το τραπέζι της Κωνσταντινούπολης δεν οδηγήθηκε σε ναυάγιο, με τις δυο πλευρές να ετοιμάζονται για νέο ραντεβού που θα φιλοξενηθεί σε ελληνικό έδαφος.

Οι δυο επικοινωνιακές πινελιές όμως με την αλλαγή της τοποθεσίας αλλά και η παρουσία του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, φαίνεται να αποτελούν την επόμενη φάση της τουρκικής επίθεσης γοητείας προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: “Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών”.

Προφανή στόχος να αναδείξει την προσωπική εμπλοκή του Ταγίπ Ερντογάν είχε το μήνυμα του Ιμπραήμ Καλίν, μετά τις τρεισήμιση ώρες των συνομιλιών.

Όπως ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου: “Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι εφικτή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου…Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων.

Στο πόδι η διεθνής διπλωματία

Από το πρωί όλες οι διπλωματικές κεραίες ήταν στραμμένες προς την Κωνσταντινούπολη.

Η Νέντ Πράις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε πως: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τη δέσμευση των δυο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η αγωνία της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να μην βουλιάξουν οι συζητήσεις στα φουρτουνιασμένα νερά του Βοσπόρου ήταν έκδηλη στις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι: “Είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η UNCLOS παρέχει μια στέρεα βάση για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών”.

Σήμα να μην αποφευχθούν οι παρεμβάσεις έστειλε το Βερολίνο. Η Μαρία Αντεμπάρ, εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας δήλωσε: Ποια θέματα συνομιλιών, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν, είναι θέμα των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις διερευνητικές όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου ασκώντας όμως κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι: “Η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά”.

«Οι διερευνητικές επαφές, δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης και συνέχισε λέγοντας: «Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: Περιμένουμε την επίσημη Κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει πως: “Οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η ημερομηνία της νέας συνάντησης παραμένει ανοιχτή.

Στην Τουρκία

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου: “3.5 περίπου ώρες κράτησε ο 61ος γύρος των διευρευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας που έγιναν στο γραφείο της Τουρκικής προεδρίας στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ, με τη συμμετοχή εκτός από τις δυο τριμερείς αντιπροσωπείες των δυο πλευρών και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να γίνει ο 62ος γύρος στην Αθήνα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να γίνουν κατά την επόμενη περίοδο.

Αν και το θέμα κρατήθηκε χαμηλά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν διάφορες διαρροές στο περιθώριο των επαφών από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, η τουρκική πλευρά έθεσε διάφορα θέματα στο τραπέζι, όπως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς κυριαρχίας μικρών νησιών και βραχονησίδων, επίσης ότι η τουρκική πλευρά ήθελε να οικοδομήσει πάνω στις προηγούμενες επαφές αλλά η ελληνική πλευρά ήθελε να αρχίσει τις επαφές από μηδενική βάση. Ωστόσο καμία από τις διαρροές δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε έxει διαψευσθεί. Πάντως στόχος της Τουρκίας είναι να πείσει την Ευρώπη ότι θέλει να συμβάλλει σε μια θετική ατζέντα φοβούμενη τις πιθανές κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου”.

Στις Βρυξέλλες

Σε ανταπόκρισή της η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει ότι: “Η ΕΕ μέχρι στιγμής φαίνεται να βάζει φρένο σε μέτρα εναντίον της Τουρκίας όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Θα περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της άγκυρας και εάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Χαρακτηριστικά όπως μας είπε ευρωπαϊκή πηγή είναι ότι το κλίμα σήμερα ήταν σχετικά καλό και θα περιμένουν να δουν πόσο σοβαρή είναι σε σχέση με την νέα προσέγγιση που παρουσιάζει η Τουρκία. παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών όπως μας είπε πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες ήταν πραγματιστές, καταγράφουν τα γεγονότα και θα αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις”.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αριάνα Φερεντίνου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Σιδέρης, Nίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με Τουρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ