Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για διεξαχθεί στην Αθήνα.

Ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι διερευνητικές επαφές στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμαμπαχτσέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αρ. Φερεντίνου, από την πλευρά της τουρκικής αντιπροσωπείας, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το θέμα των ακατοίκητων μικρών νησιών, δηλαδή μίλησαν για γκρίζες ζώνες, έθεσαν θέμα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Δεν είναι γνωστή η συμβολή  στις επαφές του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, του οποίου η συμμετοχή ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναμένονται ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να αναχωρήσει για Αθήνα.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν 3.5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της τουρκικής αντιπροσωπείας η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το θέμα των ακατοίκητων μικρών νησιών, δηλαδή μίλησαν για γκρίζες ζώνες, έθεσαν θέμα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Δεν είναι γνωστή η συμβολή του Ιμπραήμ Καλίν στις επαφές.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπροσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Η διαδικασία, όπως έχει τονίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνίσταται στη διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ