Ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Υποψήφιος για τη Δημαρχία της Αθήνας, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Αθηναίους αλλά και στις προτάσειςτου για πιο πράσινη Αθήνα.
«Είναι τα μικρά αλλά τελικά πολύ μεγάλα που μας απασχολούν όλους. Είναι η καθαριότητα, είναι τα πεζοδρόμια και η ασφάλεια. Δίνουν πολύ έμφαση οι άνθρωποι στην ποιότητα ζωής, δηλαδή πώς οι γειτονιές θα γίνουν περισσότερο πράσινες, πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία. Πριν από λίγες μέρες έπεσα κάτι σοβάδες από ένα ταβάνι και τραυματίστηκαν τρεις μαθητές κινητά. Πρώτη φορά υπάρχουν παιδάκια σε προσχολική εκπαίδευση που κάνουν ακόμα μάθημα σε κοντέινερ. Υπάρχουν άλλα σχολεία που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Άρα το θέμα των υποδομών είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όπως και το θέμα του ελεύθερου χώρου. Δηλαδή πάρκα, παιδικές χαρές, να μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους για να παίξουν. Επίσης τα πεζοδρόμια. Μας προσβάλλει όλους, να μην μπορούμε να περπατήσουμε και να χρειαστεί να βγούμε στον δρόμο».
Σε ερώτηση εάν πρόκειται για κακοτεχνία, ή κάλυψη χώρου από τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Δούκας απάντησε:
Είναι και τα δύο. Θυμάμαι τον κύριο Μπακογιάννη. Έλεγε ότι θα βελτιώσω το 80% των πεζοδρομίων. Στη συνέχεια είπε 200.000 τετραγωνικά μέτρα, τελικά 70.000. Άρα είναι πολύ κρίσιμο να τα φτιάξουμε, τα επισκευάσουμε. Και το δεύτερο είναι βεβαίως η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καθόλου χώρος και να είναι όλα τραπεζοκαθίσματα. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, ζητάνε να μπει μια τάξη συνολικά, δηλαδή να τηρήσουμε το νόμο αλλά όλοι, χωρίς εξαιρέσεις..
θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μια μικρή διαπλάτυνση αντί να ασχολούμαστε τέσσερα χρόνια με το Μεγάλο Περίπατο, που θυμίζω ότι δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα με αυτό τον δρόμο. Δεν υπήρξε σχεδιασμός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους. Εμείς λέμε ότι για να μπορέσουμε προχωρούμε στις διαπλατύνσεις και να φτιάξουμε τα πεζοδρόμια με σωστή προτεραιότητα, πρέπει πρώτα να μειώσουμε σημαντικά το κυκλοφοριακό χάος αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Και για να γίνει αυτό πρέπει καταρχάς να αποφύγουμε λάθη που έχουν γίνει.
Δημοτική συγκοινωνία
Τι εξυπηρετεί να πρέπει κάποιος που μένει στο Μετς, στο Παγκράτι να διασχίσει το Σύνταγμα και την Ομόνοια για να φτάσει στο κέντρο και στην Ακρόπολη;
Μπορούν όλοι από τις γειτονιές να μπουν σε ένα μετρό και να πάνε στο κέντρο; Όχι. Άρα φτιάχνουμε δημοτική συγκοινωνία για να τη συνδέσουμε με το μετρό.
Το κυκλοφοριακό και τα πεζοδρόμια
Ο Μεγάλος Περίπατος ήταν μια ιστορία της ένωσης των αρχαιολογικών χώρων. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από μικρούς δρόμους, όπως στη Μητροπόλεως, όπως η Τριπόδων, οι δρόμοι που είναι ήδη σε μια πολύ μεγάλη πίεση και εκεί να ξεκινούσαμε το Σαββατοκύριακο, μικρές και ήπιες μετατροπές, να διώχνουμε τα αμάξια και πεζοδρομήσεις και όχι από δρόμους πάρα πολύ δύσκολους που έχουν πολύ μεγάλη συσσώρευση. Ο κ. Μπακογιάννης επί τέσσερα χρόνια έκλεισε τη Βασιλίσσης Όλγας και ταλαιπώρησε πάρα πολύ με την Πανεπιστημίου.
Να τριπαλσιαστεί ο προϋπολογισμός για να επισκευαστούν τα πεζοδρόμια και από τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα, να βελτιώσουμε 200.000, είναι η πρόταση του Χάρη Δούκα.
Η ανακύκλωση
Η ανακύκλωση φθάνει στο 4% στην Αθήνα.ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30% και 25% ο στόχος. Καταρχάς δεν υπάρχει καφέ κάδος ή και όπου υπάρχει είναι κλειδωμένος και δύσκολα λειτουργεί. Ο κάθε κάδος είναι το 40% των απορριμμάτων. Αν λειτουργούσε ο κάθε κάδος και αυτά πήγαιναν στην κομποστοποίηση αντί για τα ΧΥΤΑ, τότε θα εξοικονομούσαμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για μια σειρά από δράσεις, όπως να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη.
Oι άνθρωποι που μένουν στο Ρουφ, στα Σεπόλια, στον Άγιο Παντελεήμονα, πληρώνουν τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη, πιο ακριβά από τη Γλυφάδα, πιο ακριβά από το Μαρούσι. Τι υπηρεσίες έχουν οι άνθρωποι εκεί; Ούτε έχουν πρόσβαση σε καλά πεζοδρόμια, ούτε έχουν καθαριότητα, ασφάλεια, ή δυνατότητες με πάρκα και ψυχαγωγία.
Η ασφάλεια
Ξέρουμε ότι τγια να μειωθεί η παραβατικότητα, οι πλατείες πρέπει να είναι καθαρές και γεμάτες κόσμο. Δεν είναι όμως και τόσο απλό. Θέλουμε δημοτική Αστυνομία. Είναι 200 άτομα στους δρόμους. Πριν δέκα χρόνια ήταν 1.000 άτομα με πολύ λιγότερες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα. Άρα πρέπει να τους αυξήσουμε.
Έχει αυξηθεί πολύ μικρόπαραβατικότητα και μας το λένε και οι καταστηματάρχες και οι πολίτες και ο λόγος είναι ότι δεν βλέπουνε πια το δημοτικό αστυνομικό. Στον Κολωνό, που είναι μια δύσκολη περιοχή, είναι μόνο δύο σε εικοσιτετράωρη βάρδια.
Αλλά δεν είναι μόνο η αστυνόμευση που είναι σημαντική. Δεν είναι μόνο τα φώτα, δεν είναι μόνο ο κόσμος, είναι και τα θέματα, τα κοινωνικά, όπως αυξημένα δημοτικά τέλη, κοινωνικές ανισότητες, χρήστες, άστεγοι,. Άρα χρειαζόμαστε κοινωνικές δομές και κοινωνικούς λειτουργούς για να μπορέσουν αυτούς τους ανθρώπους να τους πάρουν στις δομές και να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους για να ενσωματωθούν και την κοινωνική ένταξη. Είναι νομίζω απαραίτητο σε μία πόλη όπου έχουμε πολλούς χρήστες, πολλούς άστεγους και προβλήματα σημαντικά που σχετίζονται και με την κλιματική κρίση.
Τα δέντρα
Ο κ. Μπακογιάννης είπε 75.000 δέντρα κι έβαλε 4.000. Εγώ λέω 25.000. Γιατί έχουμε μετρήσει μέσα από ειδικούς χάρτες, γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, σε ποιες περιοχές μπορούμε να τα βάλουμε αυτά και με μία προσέγγιση η οποία είναι σε κάποιο βαθμό ρεαλιστική. ¨Εχουμε πολύ χαμηλή ποιότητα αέρα στην Αθήνα. Έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Φεβρουαρίου 2023 διότι έχουμε πολύ υψηλή ρύπανση και δεν κάνουμε τίποτα γι αυτό. Και δεύτερον μιλάμε για τις πλημμύρες και μακάρι να πάνε όλα καλά. Όπως ξέρετε κι εσείς χρειαζόμαστε φυσικά σφουγγάρια, άρα ζωντανό χώμα και δέντρα. Συμπαγείς χώρους πρασίνου που από την. Η φύση δηλαδή αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο και όχι μπαζώματα, ζαρντινιέρες και πλακάκια.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος