Χ. Δούκας: Αθήνα, η στιγμή της ανατροπής είναι τώρα – Κ. Μπακογιάννης: Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας

Σε ελεύθερες τοποθετήσεις προχώρησαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, με τις οποίες έλαβε τέλος το Debate, Που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ.

«Να μου επιτρέψετε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, να πω ότι είμαι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, δηλαδή πως θα γίνουν πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές και συμπεριληπτικές και έχω φτιάξει σχέδιο για διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σημαντικές εφαρμογές» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Παρακολουθώ χρόνια τα θέματα της Αθήνας, είναι η πόλη που ζω και αγαπώ και θεώρησα χρέος μου και μεγάλη μου τιμή να βάλω μπροστά την γνώση και την εμπειρία μου, βελτιώνοντας την ζωή των πολιτών. Ξεκίνησα 3 Αυγούστου. (…) Πολύ έλεγαν τότε ότι δεν θα μπορέσω να βγάλω ψηφοδέλτιο» τόνισε.

«Καταφεραμε όμως μία μεγάλη έκπληξη, διότι οι ιδέες μας, αυτές της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της συμπερίληψης είναι ιδέες που έχουν πολύ μεγάλη δυναμική και που είναι πρωταρχικές στην σημερινή συνθήκη με την κλιματική κρίση και την κοινωνική υποβάθμιση. Γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, διότι υπάρχει μπροστά μας ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Το δίλημμα είναι το εξής: Την επόμενη Κυριακή ή συνεχίζουμε με την δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα που είχε μπροστά της αλλά σώρευσε και περισσότερα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άλλη συνθήκη. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας – και όσους δεν ψήφισαν – οι οποίοι πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και τις αξίες μας, να μπορέσουμε να κάνουμε μία μεγάλη ανατροπή».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η «ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται. Έχουμε, λοιπόν, μία ιστορική στιγμή μπροστά μας και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».

Ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο Debate στην ΕΡΤ, κατά την τελική ελεύθερη τοποθέτησή του, τόνισε ότι «ήταν μια ζωντανή, ελεύθερη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο ντιμπέιτ. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και τον κ. Δούκα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εάν εστω και ένας Αθηναίος και μια Αθηναία πείστηκε να πάει στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, κάτι καλό κάναμε απόψε», ενώ επισήμανε ότι «αισιοδοξεί πως προχωράμε μπροστά, με τη δύναμη του έργου μας, με αισιοδοξία που πηγάζει από το πρόγραμμά μας αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης». «Από την Κυριακή, διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλός κόπος για την Αθήνα».

Ο κ. Μπακογιάννης στην αρχή είπε: «Eγώ είμαι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχω μάθει ότι μετράει το αποτέλεσμα και ότι κρινόμαστε στην πράξη. Και ναι, προφανώς κάνουμε και λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θέλω να επιστρέψω. Να προσγειωθούμε. Αφήστε λίγο τι λένε τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, τι λένε τα συνθήματα, τι λέμε με επικεφαλίδες. Πάμε στην αλήθεια, στην αλήθεια των γειτονιών. Σας ρωτούσα πριν για τον λόφο του Στρέφη γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει και εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών. Και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ναι ή όχι γι αυτό το έργο.».

«Σας μίλησα για το μετρό στα Εξάρχεια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα. 350.000 άνθρωποι θα κινούνται με τη γραμμή 4. Είναι το πιο δημοκρατικό μέσο. Το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη η οποία πνίγεται. Να γίνει σταθμός ή να μη γίνει. Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικοί, αυτοδιοικητικές μάχες. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούμε επιτέλους, να ανοιχτούμε, να βγούμε από το κέντρο του κέντρου, από το τρίγωνο και από τη Βουλή και από το Σύνταγμα και να πάμε στη γειτονιά, στην Ακαδημία Πλάτωνος, να γίνει μια πράσινη ανάπλαση, ένα πρότυπο πράσινο μουσείο. Έχουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Κάποιοι και εκεί διαφωνούν. Εσείς με ποιους είστε. Ο δήμαρχος πρέπει να λέει ναι, πρέπει να λέει και όχι. Πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Σας μίλησα πριν για το κλειστό του Ατλαντα. Είναι σημαντικό γιατί μας λείπει το κλειστό και είναι μια περιοχή που έχει πολλούς αθλητικούς συλλόγους. Ναι ή όχι. Και τέλος σας μίλησα για τον Δρακόπουλο».

«Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μπακογιάννης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος