Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των 7 συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει ποιες από τις διατάξεις θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή και με πόσες ψήφους θα χρειαστεί να ψηφιστούν, αν δηλαδή θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία 151 ή ενισχυμένη 180 βουλευτών.
Μετά τους εισηγητές των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέβηκαν στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί για την Συνταγματική Αναθεώρηση.“Δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον κ. Μητσοτάκη.
Αλ.Τσίπρας: Χρειάζεται να ενισχυθούν το Κοινοβούλιο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη νέα φάση που έχει μπει η παγκόσμια οικονομία αλλά και το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ και της ευρωζώνης και τις διαρκείς πιέσεις που δέχεται από πολλαπλά κέντρα ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και η δημοκρατική αρχή, «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».
Σημείωσε ότι σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο, έναν πολιτικό κύκλο τετραετίας και από την άλλη να εξισορροπήσουν αυτή τη νέα συνθήκη μέσω ενός μηχανισμού εσωτερικού στον κοινοβουλευτισμό που δεν είναι άλλος από το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι «η πρόταση μας δεν μιλά για συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, αλλά για ένα μοντέλο με την πιθανότητα να υπάρχει μια απόκλιση από την “απλή αναλογική”, αλλά ένα μοντέλο αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου».
Την πρόταση αυτή δεν πρέπει να τη δει κανείς ξεκομμένη, αλλά σε ένα πλέγμα προτάσεων, και ειδικότερα που περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου και η κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος «λειτουργούν ως σύνολο, ως αλληλοσυμπληρούμενες ρήτρες που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση: Την ενίσχυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις».
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρο σε όλους: «Μια ισχυρή κυβέρνηση, με εγγυημένο τον τετραετή πολιτικό κύκλο. Αλλά την ίδια στιγμή ένα Κοινοβούλιο που δεν θα είναι διακοσμητικό αλλά θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών».
Για “διασπορά ψευδούς είδησης”, ότι δήθεν δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη “δεξιά παρένθεση”, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια.
Η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται, είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.
«Ο ελληνικός λαός ήρθε ορμητικά στα πράγματα με τη θέση και στάση που κράτησε και στις κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και για περισσότερη δημοκρατία, αλλά και με την ψήφο του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε:
«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε. Θα μείνουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όχι μόνο να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια τέτοια μεγάλη τομή. Και οι Έλληνες πολίτες θα ξέρουν το φθινόπωρο ότι ψηφίζουν και για να τελεσφορήσει αυτή η μεγάλη θεσμική τομή που εσείς επιχειρείτε να ακυρώσετε αλλά δεν θα το καταφέρετε».
Κ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος
«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό». Αυτό δήλωσε ο πρόερος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Και η Αναθεώρηση του Συντάγματος έπεσε θύμα των φαρσοκωμωδιών του ΣΥΡΙΖΑ“, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο αντιπερισπασμού. Ενσωματώθηκε σε μια συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ Τσίπρα.
«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές, που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Φ. Γεννηματά: Η νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα μοιάζει με τη παλιά Δεξιά της ΝΔ
«Δεν θα δώσουμε ψήφο για να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος υπόθεση μιας μόνο παράταξης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέλθει από τη προοδευτική παράταξη για να ενώνει τους Έλληνες πολίτες. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εργαλειοποίησαν το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν κάναμε παιχνίδια. Θα ηγηθούμε της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας. Είμαστε απέναντι στον συνταγματικό λαϊκισμό», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Βάλλοντας ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «η παλιά Δεξιά της ΝΔ μοιάζει με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα. Συναντώνται στην εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής. Μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν την επομένη των εκλογών», για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξαν, με υστερόβουλα διλλήματα, παιχνίδια, με το Σύνταγμα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. «Έτσι προσεγγίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την κορυφαία διαδικασία. Οδηγούν τη συζήτηση σε τεχνητή πόλωση», σημείωσε.
«Ο κ. Τσίπρας φεύγει. Δεν χρειάζεται άλλη Δεξιά στο τιμόνι της χώρας», ανέφερε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμούσε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα στην εμβάνθυση της Δημοκρατίας και προς όφελος του πολίτη, κι αυτό ήταν το περιεχόμενο των προτάσεων που είχε στείλει τον Μάρτιο του 2018 στους πολιτικούς αρχηγούς. «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία», παρατήρησε.
Δ. Κουτσούμπας: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που προκρίνουν το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου
Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, θα ανοίξει το δρόμο για διεύρυνση του ρόλου του ΠτΔ στο πολιτικό σύστημα, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και το καταψήφισε, όπως έκαναν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε:
“Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το ότι δεν τολμά να προχωρήσει μια σειρά από υπερώριμους εκσυγχρονισμούς όπως η κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Ακόμα και το άρθρο για την προστασία των ζώων δεν τόλμησε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ήταν πρόταση βουλευτών του”.
Β. Λεβέντης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπονόμευσαν την Αναθεώρηση του Συντάγματος
«Το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος το σαμπόταραν και τα δύο κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έκαναν προστάσεις που έχουν μηδαμινά κοινά σημεία με το πρόσχημα ότι ο ένας εκφράζει τη συντήρηση και ο άλλος την πρόοδο. Κατά τη γνώμη μας και οι δύο εκφράζουν τη συντήρηση. Γιατί για να είσαι προοδευτικός πρέπει να το αποδεικνύεις με τα έργα σου», είπε ο κ. Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην απλή αναλογική, λέγοντας ότι «εάν ο πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να νομοθετεί λιγότερο αλλά συναινετικά, θα είχε φανεί στην Ελλάδα τι σημαίνει απλή αναλογική και θα είχαν πειστεί και οι δύσπιστοι που φοβούνται ότι θα φέρει ακυβερνησία», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κυβερνά με «δεξιά λογική».
Όσον αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι δεν πρέπει να ψηφίζεται ο Πρόεδρος από το λαό γιατί «όταν υπάρχουν δύο πόλοι σε ένα κράτος οδηγούμεθα αργά ή γρήγορα σε συγκρούσεις». Επανέλαβε, δε, αρκετές φορές στο λόγο του ότι το σύστημα του δικομματισμού πτώχευσε την Ελλάδα, ενώ ζήτησε εκ νέου την «ποινικοποίηση του ρουσφετιού», ώστε «να μην υπάρχει κομματοκρατία και να γλυτώσουμε τη μάστιγα να μην ξαναπτωχεύσουμε». Και ζήτησε αναλογική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τάχθηκε κατά του δικομματισμού, καθώς «ο λαός ξέρει ότι την πτώχευση την έφερε ο δικομματισμός».
Μιλώντας για τις μεταγραφές των βουλευτών, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «καλό είναι αυτή η Βουλή να τελειώνει, για να σταματήσει κι αυτό το τραγελαφικό πράγμα» και υπογράμμισε ότι «μεγαλύτερο έγκλημα από τους αποστάτες κάνουν αυτοί που τους δέχονται».
Επίσης, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η ΝΔ «μοιάζει με τον Τσίπρα του 2014», την κατηγόρησε για αλαζονεία, σημειώνοντας ότι «το παρελθόν της ΝΔ είναι πολύ κακό γιατί έκοψε 50% τις συντάξεις».
Τέλος, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, επανέλαβε τη θέση του ότι «έχει γίνει έγκλημα». «Μάχεστε να πείτε ότι το θέμα έληξε. Ξέρετε, όμως, ότι το 80% του λαού είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το ξέρουν και οι ξένοι. Μη νομίζετε ότι θα παραμείνει αυτή η Συμφωνία σε ισχύ. Και η ΝΔ δεν φέρθηκε καλά στο Μακεδονικό καθώς συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.
Στ. Θεοδωράκης: Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου
“Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες”, τόνισε ο Σταύρος θεοδωράκης.
Ας αποχαιρετήσουμε πρώτα από όλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες, που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν για τις βόρειες χώρες, αλλά και για την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία… και την Κύπρο. Αποχαιρετούμε σήμερα και την ευκαιρία για περιορισμό της ασυλίας, άρα και της αυθαιρεσίας των πολιτικών.
Συναλλαγή και παζάρια. Δεν δεχτήκατε, κύριοι όλων των κομμάτων, την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.
Ας αποχαιρετήσουμε, όμως, σήμερα και τη μόνη πιθανότητα που είχαμε για μια ενωτική λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν δεχτήκατε – πάλι όλα τα κόμματα- την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων συνταγματολόγων να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή – πέραν των βουλευτών – των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. Ένα σώμα 355 αιρετών που με απόλυτη πλειοψηφία θα εξέλεγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απέβαιναν άκαρπες οι δυο ψηφοφορίες στη Βουλή των 300. Είμαστε, λοιπόν, σε μια Βουλή που δεν ακούει.
Η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σχετική είδηση:Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που παραπέμπονται για αλλαγή (live)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος