Βουλή: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το εργασιακό ν/σ (live)

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, στην τρίτη κατα σειρά συνεδρίαση της Ολομέλειας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων των εργαζομένων. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση χτύπησε «κόκκινο» νωρίτερα, όταν διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Για δέκα τολμηρές τομές έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως οπαδοί της συντήρησης αμφισβητούν τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις, που βάζουν τέλος στη ζούγκλα και θεσπίζουν κανόνες για ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. «Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «στοχοποίηση των νέων» και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε ένα μεγάλο brain drain. Για μεταρρυθμίσεις συνώνυμες της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων έκαναν λόγο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Το νομοσχέδιο  θέτει κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα.  Οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Ο πρωθυπουργός, όπως είχε ποροαναγγελθεί, δήλωσε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε, όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική να συγκροτηθεί μία προοδευτική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά  αναφερόμενη  στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.  «Σβήνονται μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα  και αγώνες δεκαετιών. Οδηγείτε κ. Μητσοτάκη», τόνισε η κα. Γεννηματά, «σε ένα μοντέλο φτηνής εργασίας. Παρουσιάσατε ένα σχέδιο χωρίς διάλογο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την κοινωνία. Βασίζεται στους νόμους της αγοράς. Είναι παρέμβαση αδίστακτη και στοχευμένη».

Πρόσθεσε επίσης ότι γυρίζουμε στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαργυρώνει προεκλογικά γραμματεία  και τόνισε την αντίθεση του ΚΙΝΑΛ στις ρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε επίσης ότι με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών το ΚΙΝΑΛ  θα παρωθήσει την κατάργηση των ρυθμίσεων αυτών.

Ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος αυτός, ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε ακόμη, πως δεν είναι απλά άλλο ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

“Φέρνετε ένα εργασιακό νομοσχέδιο-ολετήρα για να διαμορφώσετε έναν εργασιακό μεσαίωνα”, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζοντας, ότι, η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής είναι “καταπέλτης” εναντίον του νομοσχεδίου και καταμετρώντας δέκα λάθη, όπως υποστήριξε, στις προβλέψεις του.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε διατάξεις που ευνοούν τη θέση του εργαζόμενου. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζητάει απόσυρση διατάξεων και εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις του νομοσχεδίου, που έθεσε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Συνολικά 213 βουλευτές έχουν ζητήσει το λόγο και για αυτό προγραμματίστηκαν τρεις συνεδριάσεις του σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμενη τις «εμβληματικές ρυθμίσεις» του νομοσχεδίου τονίζει πως η κοινωνία αναζητά μια αντίληψη προοδευτική, που θα ενσωματώνει τις σύγχρονες εξελίξεις. Μια ολοκληρωμένη θεώρηση της αγοράς εργασίας, που θα στηρίζεται στη ρύθμισή της από το κράτος προς όφελος όλων. Αυτά, ακριβώς, τα στοιχεία συμπυκνώνει το νέο εργασιακό, που φέρνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς» και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τα αναχρονιστικά και εργατοπατερικά.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται αλλά μόνο αποσύρεται και έχει θέσει θέμα απόσυρσης του βασικού πυρήνα  των διατάξεων του νομοσχεδίου. Υπογραμμίζει μάλιστα σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο νόμου σπρώχνει τις εργασιακές σχέσεις πίσω στον 19ο αιώνα και επιφέρει δραματικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο αλλά και στην κοινωνική ζωή.

Παρά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, δεν θα καταψηφίσουν όλα το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη έχουν χαρακτηρίσει «φερετζέ», «για να κρυφτούν αντεργατικές διατάξεις», τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα υπάρξει θετική στάση ορισμένων κομμάτων, σε μια σειρά άρθρων αυτών των κεφαλαίων του νομοσχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος