Με ονομαστική ψηφοφορία κυρώνεται σήμερα από τη Βουλή η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας η οποία εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, την Τρίτη. Εκτός από την ΝΔ, θετικά ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Η συνεδρίαση στην ολομέλεια ξεκινά στις 10.30 με τους εισηγητές των κομμάτων, και θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Ολη τη συνεδρίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη Βουλή.
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο ΑλέξηςΤσίπρας θα έχουν στη διάθεσή τους από 20 λεπτά. Στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας και θα ακολουθήσει με αίτημα του προέδρου της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 19.00. Αυτό θα γίνει διότι με βάση το Σύνταγμα άρθρο 27 παράγραφος 2 προβλέπεται ότι εφόσον υπάρχει διέλευση ή παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την κυριαρχία μας απαιτείται νόμος που θα ψηφίσει η Βουλή με διαπιστωμένη απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ελληνογαλλική συμφωνία, στο περιθώριο της Συνόδου στη Σλοβενία, εξηγώντας ότι ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.
“Είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας” δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Επιτροπής χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «κορυφαία στιγμή που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία» καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας». «Οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες», είπε.
Υπογράμμισε δε πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο τη συστηματοποίηση των επαφών αλλά τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας. Η δε, φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς».
Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί πως θα την υπερψηφίσει μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που,«αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».
Παράλληλα σημειώνουν πως τόσο η αμυντική συμφωνία όσο και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης, είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015, χαρακτηρίζοντας τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές.
Σε υπερψήφιση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συμφωνίας, θα προχωρήσει το ΚΙΝΑΛ, διότι “η σύναψη της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα”, επισημαίνοντας όμως ότι η Συμφωνία έχει προβλήματα και σε σημεία, όπως σε εκείνο που αφορά την ρήτρα αμοιβαιότητας, θα μπορούσε να είναι πολυ καλύτερη. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι στιγμές είναι κρίσιμες και προέχει το εθνικό συμφέρον.
Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι “τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια”.
Το ΜέΡΑ25, έχει ανακοινώσει ότι καταψηφίζει «γιατί στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει» και «δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία, μετ’ αμοιβής».
Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί η Ελληνική Λύση διότι “αυτές τις κρίσιμες στιγμές πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον”, διαπιστώνοντας ωστόσο «γκρίζα σημεία» και σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος