Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ (live)

Δεύτερη ημέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο», που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, την ίδια ώρα που φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις έως αύριο, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα που αφορούν τα μη κρατικά Ιδρύματα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της δημόσιας εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα. Οι διατάξεις που αφορούν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν προκύψει στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τις προτάσεις της συνόδου των πρυτάνεων” τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε:

Θεμελιώδης αλλαγή η εγκατάσταση μη κρατικών ΑΕΙ. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό. Αυτό προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε με το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που κάνουμε και που δυνάμεθα να κάνουμε στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής είναι η εγκατάσταση ξένων ιδρυμάτων. Ο νόμος αφορά το ακαδημαϊκό δικαίωμα. Η πρωτοβουλία μας έρχεται να λύσει μια πραγματικότητα. Ετεροχρονισμένη αλλά αναγκαία και απαραίτητη για το μεγάλο άλμα που θα πρέπει να κάνουμε για να πάμε μπροστά. Οι στόχοι είναι ίδιοι τα μέσα αλλάζουν, έτσι πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Σας καλώ να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο το επιβεβλημένο, το αναγκαίοι και δεν αλλάζει απλώς τη σελίδα στο βιβλίο, αλλάζει βιβλίο“, πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο ούτε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. “Σήμερα έχουμε μια καταστρατήγηση του Συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Μια κατάφωρη παραβίαση. Είμαστε σαφέστατα υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων” σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου το οποίο και χαρακτήρισε: «ίσως μια τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» και συνέχισε: «Νομίζω έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά αποκλειστικά μάλιστα είναι μόνο νομικά».

Για την αξία και την προσφορά του Δημόσιου Πανεπιστημίου μίλησε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφέρθηκε στο υψηλό ερευνητικό έργο των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας και στην υπονόμευσή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα χρόνια, κάνοντας λόγο για χαριστική βολή με το παρόν νομοσχέδιο. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε, τη σαφή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική στη λειτουργία του πολιτεύματος, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Για ακόμη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πάγιο μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία πρώτα απαξιώνει δια του οικονομικού στραγγαλισμού κάθε δημόσιο φορέα, όπως εν προκειμένω το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και μετά εμφανίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα ως τη “λύση” στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, προκειμένου να εξυπηρετήσει φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Παραδίδετε στους επιχειρηματίες έναν τομέα με εγγυημένη πελατεία, γιατί καλύπτει κοινωνική ανάγκη. Όπως κάνατε με σιδηρόδρομο, υγεία και μας λέτε ότι είναι δήθεν εκσυγχρονισμός. Είναι αναχρονισμός και επιστροφή στους προηγούμενους αιώνες» σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. O κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Τα ξέρετε».

Αυτή τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος η Ελληνική Λύση και κάθε σοβαρό κόμμα πρέπει να την πολεμήσει μέχρι εσχάτων. Δεν είναι λάστιχο το Σύνταγμα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της παιδείας με μαρκετινιστικους όρους το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. “Θα ερημώσει η περιφέρεια με τους νέους μας να φεύγουν για να σπουδάζουν είτε στο εξωτερικό, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας. Ποιος γονιός θα στείλει να σπουδάσει το παιδί του στην Κρήτη ή στην Μακεδονία όταν θα μπορεί να το στείλει στην πόλη του; Ποιος ακαδημαϊκός δάσκαλος θα πάει να εργαστεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιφέρειας;” διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση χωρίζει τα πτυχία φοίτησης σε πτυχία του παρά και σε πτυχία του φουκαρά. Μια παλιά παροιμία έλεγε κάλιο γνώση παρά γρόσι. Δεν μπορεί να έχεις ακμαίο φοιτητή αν δεν έχεις εξασφαλίσει ακμαίο φοιτητή. Δυναμώστε στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και αφήστε τα ξένα πανεπιστήμια” πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι “εμείς θα καταψηφίσουμε ότι αξιολογούμε ότι προσκρούει στην προϋπόθεση της δωρεάν εκπαίδευσης“.

Την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αναμένεται το λόγο να πάρουν ο πρωθυπουργός οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Απαντήσεις στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τηνίδρυση μη κρατικών ΑΕΙπου θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έδωσε στο EΡΤΝews η βουλευτής ΝΔ και υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή λέγοντας ότι δεν ισχύουν τα όσα λένε υποστηρίζοντας ότι «το καινούργιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια». Παράλληλα, όπως είπε, τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Η λειτουργία των παραρτημάτων μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα θέσει αυστηρά κριτήρια, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus αλλά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα 176 από το 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση της χρηματοδότησης στο 1 δις ευρώ, η αξιοποίηση της περιουσία των πανεπιστημίων και η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και διδασκόντων.

Παρακολουθήστε τις εργασίες στην Ολομέλεια:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος