Βουλή -Σ. Φάμελλος: Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

Σύνοψη
  • Είναι πολλά τα λεφτά, σάς πιέζουν κ. Μητσοτάκη γι' αυτό μέρα μεσημέρι έρχεστε να παραβιάσετε το Σύνταγμα, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος
  • Χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάποιοι κάνουν καριέρα στις διαδηλώσεις
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας «γιατί πρέπει να καταγραφεί ποιοι παραβιάζουν σήμερα το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι πρέπει να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν στα ΑΕΙ, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο και χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο της αρπαχτής.

Απάντηση δεν δώσατε στην ομιλία σας κύριε πρωθυπουργέ, για ποιο λόγο ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα για οικονομικά συμφέροντα λίγων κολλητών σας, πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάποιοι κάνουν καριέρα στις διαδηλώσεις.

«Μάς χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από τη Μαλαματίνα, ναι, κάνουμε καριέρα στις διαδηλώσεις και είμαστε υπερήφανοι γιατί η πρώτη μας κινητοποίηση ήταν για το Πολυτεχνείο. Εκείνη την ίδια περίοδο άλλη καριέρα έκανε ο εκ δεξιών καθήμενος του πρωθυπουργού κ. Βορίδης. Αυτή η κυβέρνηση είστε κ. Μητσοτάκη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: Ναι κάνουμε καριέρα κ. πρωθυπουργέ. Εσείς πού κάνατε καριέρα; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγατε; Και όσο για καριέρα στη ζωή, εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του επιθέτου».

Το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν πιο προοδευτική από σήμερα γιατί τότε προέβλεψε ότι η ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, τόνισε ο κ Φάμελλος.

«Παραβιάζετε μέρα μεσημέρι το άρθρο 16 του Συντάγματος»

«Για ποιο λόγο κλείσατε 37 τμήματα μεταξύ αυτών τη Νομική Πάτρας», ρώτησε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι η βάση εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως έκοψε 41.000 φοιτητές από το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

«Παραβιάζετε μέρα μεσημέρι το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δεν λέγατε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να γίνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Τώρα τι άλλαξε; Είναι προφανές ότι τέσσερα χρόνια τώρα δουλεύετε για τα κολέγια», είπε ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχει αλλάξει η ασυδοσία της κυβέρνησης που με τόσες παραβιάσεις δεν ιδρώνει το αυτί της. «Είναι πολλά τα λεφτά, σάς πιέζουν κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό μέρα μεσημέρι έρχεστε να παραβιάσετε το Σύνταγμα για να έχουν υπερκέρδη τα funds και τα κολλέγια», ανέφερε.

«Το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν»

θα δημιουργήσετε El Dorado, ενώ το θέμα θα έχει κολλήσει στο ΣτΕ και η μόνη κατάληξη ανωτατοποίησης κολλεγίων με απόφοιτους χαμηλών προσόντων θα είναι παιδιά που δεν θα φταίνε αν γίνουν χειρότεροι μηχανικοί ή γιατροί, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας ότι «στα παιχνίδια των funds και των ιδιωτικών κολλεγίων για υπερκέρδη, υπάρχει ζήτημα ποιότητας όπως κατέθεσε και ο πρόεδρος της Αρχής».

«Πιστεύετε ότι και η Αριστεία αγοράζεται, αλλά δεν αγοράζονται όλα», είπε ο κ. Φάμελλος συνοψίζοντας ότι το νομοσχέδιο «μάς απομακρύνει από την Ευρώπη, δημιουργεί ανισότητες, συνιστά εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος, και προκαλεί προβλήματα στην περιφέρεια και στην έρευνα».

Η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου με διπλασιασμό χρηματοδότησης και θέσεων προσωπικού, εθνικό σχέδιο φοιτητικής μέριμνας και στέγης και κατάργηση της βάσης εισαγωγής. Αυτό είναι ελεύθερη πρόσβαση, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας γιατί πρέπει να καταγραφεί ποιοι παραβιάζουν σήμερα το Σύνταγμα»

Υποβάλαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας όπως έπρεπε να έχουν κάνει όλα τα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ το είπατε, αλλά δεν το καταθέσατε, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας «γιατί πρέπει να καταγραφεί ποιοι παραβιάζουν σήμερα το Σύνταγμα».

Δεσμευόμαστε ότι θα υπερασπιστούμε το άρθρο 16 για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στη δική μας πρόταση για επόμενη κυβέρνηση η κατάργηση του κατάπτυστου νόμου θα είναι πρώτη προτεραιότητα, είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και στις υποκλοπές.

«Οφείλω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσω την επίθεση που έγινε στην Οδησσό κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού για την οποία και ζητήσαμε ενημέρωση», είπε παράληλα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος