Β. Κικίλιας: Ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη – Στο 32% η θετικότητα

“Ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα είναι στο 32%, είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού και την κατάσταση του ΕΣΥ, η οποία έγινε εκτάκτως σήμερα Τρίτη αντί για κάθε Τετάρτη που είναι προγραμματισμένη. “Αυτό εξηγεί και το lockdown αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος”, τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε 88.690 επαγγελματίες υγείας (επικουρικούς, μόνιμους και με διάφορες σχέσεις εργασίας), ενώ το Νοέμβριο του 2020 έχουμε φτάσει τις 100.984.

“Τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση 557 κλίνες ΜΕΘ. Εν μέσω κορονοϊού έχουμε φτάσει να έχουμε 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε άλλες 234”, πρόσθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι εν μέσω πανδημίας κανένας πολίτης δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

“Τα προηγούμενα έτη, αυτήν την εποχή στο ΕΣΥ, Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε έτους, κατά μέσο όρο είχαμε 30-35 αναμονές για ΜΕΘ, χωρίς κορονοϊό, χωρίς κρίση δημόσιας υγείας. Τώρα έχουμε μηδέν αναμονές εν μέσω πανδημίας”, τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια τεστ, PCR και rapid, από την αρχή της πανδημίας υπενθυμίζοντας ότι τον προηγούμενο Μάρτιο υπήρχε δυνατότητα για 982 τεστ PCR την ημέρα. Τον Αύγουστο φτάσαμε στις 11.366 την ημέρα και τον Νοέμβρη τις 22.492 την ημέρα κατά μέσο όρο.

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test τεστ αντιγόνα υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας (άνω του 98%) με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ, με όλη την Ευρώπη να προσπαθεί να ακολουθήσει, κάτι που έχει δώσει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο πως τεστάρουμε γρήγορα, με ασφάλεια και έγκυρα.

Ο κ. Κικίλιας άσκησε δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “λυπάται που απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτήν τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια Υγεία αυτήν τη δύσκολη ώρα”.

“Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα”, ανέφερε.

“Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”, είπε ο υπουργός και απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, διοικητικό προσωπικό, διασώστες ΕΚΑΒ, για τη συγκλονιστική προσπάθεια που κάνουν.

“Έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί τους και να παλέψουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής και είμαι πεπεισμένος πως αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προσέξουμε, θα τα καταφέρουμε. Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους”, κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος