Μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου (video)

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Κάιρο ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά το πέρας της 4ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα ευρύ πεδίο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, δήλωσε χαρούμενος που υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρας και τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κάιρο. Ο Αυγύπτιος πρόεδρος, υπογράμμισε ότι «Η πρώτη διάσκεψη στο Κάιρο το 2014, επιβεβαίωσε την ανάγκη συνέχισης αυτής της συνεργασίας προκειμένου να εγκαταστήσουμε την σταθερότητα και την ειρήνη. Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην συνεργασία. Το παρελθόν μας επιβάλλει, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία αλλά και να εντάξουμε κι άλλες χώρες»ενώ κατέστησε σαφή την ανάγκη συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για επιτυχία της σημερινής συνάντησης σε ότι αφορά στους επιδιωκώμενους στόχους, όπως αυτός της εμβάνθυνσης και εμπέδωσης της λειτουργίας του μηχανισμού των τριών χωρών χωρίς να λειτουργεί ενάντια σε όποιο τρίτο κράτος θελήσει να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά. «Αίγυπτος-Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας. «Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος