Τουρκία: Ερντογάν κατά πάντων – Παραλήρημα και από Ακαρ, Τσαβούσογλου

Η Τουρκία συνεχίζει το μπαράζ ακραίων δηλώσεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να καταφέρεται σήμερα κατά του Γάλλου προέδρου. “Μην τα βάζεις με τον τουρκικό λαό. Μην τα βάζεις με την Τουρκία” είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Εμμανουέλ Μακρόν στον απόηχο των μηνυμάτων που εξέπεμψε η MED7. Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα είπε: «Μην παίρνετε αυτόν το δρόμο γιατί θα καταλήξετε εντελώς μόνοι».

Απαντώντας σε δήλωση του Μακρόν, στην Κορσική, ο οποίος έλεγε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου. Είπε πως έχει πρόβλημα με τον Ερντογάν και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά».

Μιλώντας σε εκδήλωση κοντά στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την 40ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 είπε στον Μακρόν ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Παρισιού στις σφαγές κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας και στη Γενοκτονία της Ρουάντα.

«Εσείς (σ.σ. Μακρόν) δεν έχετε γνώση της ιστορίας. Δεν γνωρίζετε καν την ιστορία της Γαλλίας. Μην τα βάζετε με την Τουρκία », είπε ο Ερντογάν.

Ο Μακρόν την Πέμπτη προέτρεψε την Ευρώπη να προτάξει ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου κορυφής όπου θα κυριαρχήσει τι θέμα των αυξανόμενων εντάσεων με την Άγκυρα.

Μετά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας που μίλησε ζητούσε χθες από την Ελλάδα να σωπαίνει για να μην γίνεται «μεζές» ξένων συμφερόντων, τη σκυτάλη πήρε σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτός που έχει δίκιο δεν φεύγει από το τραπέζι του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι έχει δίκιο να κάτσει στο τραπέζι και να εξηγήσει τις θέσεις της, χωρίς όρους, αλλιώς θα θέσουμε εμείς τους όρους. Το ιδανικό είναι να συζητήσουμε χωρίς προϋποθέσεις» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά από συνάντηση που είχε με το Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαριστ Μπαρτόλο.

Η νευρικότητα της Άγκυρας μετά το μήνυμα της Κορσικής αποτυπώθηκε και σήμερα στις δηλώσεις του Τούρκου  υπουργού Άμυνας Χουλουσι Ακαρ ο οποίος επανήλθε, λέγοντας δηλώσεις πως αυτοί που ήρθαν από χιλιάδες χιλιόμετρα προσπαθούν να παίξουν εδώ και να μας καθοδηγήσουν και να μας δώσουν μαθήματα, ξεπερνώντας τα όρια τους και το ύψος τους. «Δεν μπορούμε να το δεχθούμε, είμαστε ελεύθεροι, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την κυριαρχία μας και την ανεξαρτησία μας. Η επιλογή μας είναι ο διάλογος και η πολιτική λύση αλλά εάν είναι απαραίτητο θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τα συμφέροντά μας», είπε.

Σ. Πέτσας: Ρητορική περασμένων αιώνων

Σχολιζάντας στον ΑΝΤ1 τις χθεσινές δηλώσεις Ακαρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο». «Θυμίζουν περασμένους  αιώνες, περασμένες χιλιετίες, τέτοιου είδους αναφορές που δεν αποσκοπούν τελικά πουθενά, γιατί έχουν κουράσει και το ίδιο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται  -εννοώ στο εσωτερικό τους- ενώ προκαλούν μία ανεξήγητη ένταση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλησιάζουμε στη Σύνοδο του  Ευρωπαϊκού

Συμβουλίου. που έχει έναν κατάλογο μέτρων μπροστά του για να τον ενεργοποιήσει» και προσθεσε: «Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα  για το Καστελόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική και αναμένεται για αυτό το λόγο έκδοση νέας Navtex.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, δηλώσεις σε σχέση με το Oruc Reis, είπε «ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα για τις έρευνες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα».

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος