Στο “κόκκινο” η τουρκική ρητορική – Αυξημένα αντανακλαστικά και επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο

Αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις το ευρωπαϊκό μήνυμα από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Κορσικής προς την Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα εμμένει στην τακτική της ακραίας ρητορικής, μετά και την έκδοση της νέα Navtex βορείως της Κύπρου, που δεσμεύει περιοχές δυτικά της Κερύνειας και μέχρι τον κόλπο της Μόρφου για ναυτικές ασκήσεις με βολές πυροβόλων από το Σάββατο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου, προκαλούν ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία και διαμορφώνουν το κλίμα, που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Από την Κορσική, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης κάλεσαν για ακόμη μία φορά την Τουρκία, να σεβαστεί τους κανόνες Δικαίου, συνολικά και όχι επιλεκτικά. Άλλως θα έρθει νομοτελειακά, αντιμέτωπη με σοβαρότατες κυρώσεις, τις οποίες, όπως είπαν, θα υπογράφουν και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σήμερα, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο φθάνει στην Κύπρο για συναντήσεις με την Κυπριακή ηγεσία.

«Μεροληπτικά, αποκομμένα από την πραγματικότητα και χωρίς νομική βάση» χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, κορυφώνοντας την πρόκληση με την αξίωση από την η Ελλάδα να απομακρύνει τα πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

«Για να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία που παρακολουθούν το Oruc Reis, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου– και να σταματήσει να πιέζει την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης» , ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά μιλώντας χθες ενώπιον ευρωβουλευτών, δεν περιορίστηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου, αλλά εμφανίστηκε προκλητικός ακόμα και με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός από τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, που εξαπέλυσε δεν δίστασε να παρουσιάσει γράφημα που εμφάνιζε στο μισό την τουρκική σημαία και δεξιά τη σημαία της ΕΕ με εξαφανισμένα τα μισά ως ημισέληνο. Το γράφημα αποσύρθηκε έπειτα από διαμαρτυρίες ευρωβουλευτών

Ακολούθησε ακραία δήλωσή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ: «Συμβουλεύουμε τη γείτονα μας την Ελλάδα, να μην επιτρέπει στον εαυτό της να την εκμεταλλεύονται ορισμένες χώρες και να μη γίνεται ο «μεζές» τους. Μερικοί απλώς πρέπει να είναι σιωπηλοί για να μειωθεί η ένταση. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Απλά μείνετε σιωπηλοί» είπε.

Κουμουτσάκος: Παραληρηματική η δήλωση

Σχολιάζοντας τη δήλωση Ακάρ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Σκάι είπε ότι πρόκειται για μια παραληρηματική δήλωση την οποία και απέδωσε σε απώλεια ψυχραιμίας.

Η σύνοδος της Κορσικής, που επιβεβαίωσε το Ελλάς – Γαλλία – Μεσογειακή Συμμαχία, έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος λέγοντας ότι αυτή η εν εξελίξει στρατηγική συμμαχία αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυροποιεί την Ελλάδα και τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην πολιτική  της αυθαιρεσίας.

Σ. Πέτσας: Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την ΠτΔ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο». «Θυμίζουν περασμένους  αιώνες, περασμένες χιλιετίες, τέτοιου είδους αναφορές που δεν αποσκοπούν τελικά πουθενά, γιατί έχουν κουράσει και το ίδιο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται  -εννοώ στο εσωτερικό τους- ενώ προκαλούν μία ανεξήγητη ένταση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλησιάζουμε στη Σύνοδο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. που έχει έναν κατάλογο μέτρων μπροστά του για να τον ενεργοποιήσει» και προσέθεσε:
«Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα  για το Καστελόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η ΠτΔ στο Καστελόριζο

Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αυτό το τριήμερο υπάρχουν αυξημένα αντανακλαστικά και επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω και της επικείμενης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μεγίστη του Καστελόριζου την Κυριακή για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του.

Να σημειωθεί ότι η άσκηση, που προανήγγειλε η Τουρκία, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την περιοχή «ενδιαφέροντος» του τελευταίου μήνα εκεί που πλέουν το ερευνητικό, τα τουρκικά αλλά και τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Σήμερα λήγει kai η τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων  στην Ανατολική και αναμένεται για αυτό το λόγο έκδοση νέας Navtex.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος