Το σχέδιο “Ηρακλής” παρουσίασε ο Γ. Ζαββός – Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (video)

Το θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή το σχέδιο “Ηρακλής”, παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός.

«Λένε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ θα ξεσπιτώσει. Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, που επέμεινε ότι θα υπάρξει ευελιξία ρυθμίσεων διότι προτεραιότητα δεν είναι οι ρευστοποιήσεις αλλά οι ρυθμίσεις.

Πλήρη απουσία διαφάνειας και αναπτυξιακής πρόνοιας καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί επίσης για έλλειψη υποχρέωσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων. «Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση», καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για απουσία αναπτυξιακής πρόνοιας. «Η ΝΔ δεν έχει συγκροτήσει ακόμα αναπτυξιακή στρατηγική. Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε, λίγους μήνες πριν, όσο και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιούνται χωρίς καμία πυξίδα.

Η θέση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

«Ο νόμος για την τιτλοποίηση ορίζει ρητά, ότι όποια δικαιώματα είχε ο δανειολήπτης όταν το δάνειο ήταν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τα ίδια ακριβώς δικαιώματα έχει ο δανειολήπτης και όταν το χαρτοφυλάκιο αλλάζει χέρι», ανέφερε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής».

«Ο δανειολήπτης θα μπει στη διαχείριση, έχοντας όλη την ομπρέλα προστασίας, που θα είχε και απέναντι στην τράπεζα», σημείωσε η κ. Απαλαγάκη.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, η γ.γ. της ΕΕΤ, επισήμανε ότι «όλες οι τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει και πριν τον ‘Ηρακλή’», ο οποίος είναι ένα «συστημικό εργαλείο και όλοι τον έχουν καλωσορίσει».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος