Το πάγωμα των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλντεμπεργκ

Νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία σε 24 ώρες, εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλητικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά παγώνει τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επρόκειτο να συζητηθούν σε λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την πρόοδο που υπήρξε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα fora. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενς Στόλντεμπεργκ

«Ενημέρωσα τη Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη-μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος