Ρεκόρ προκλήσεων στο Αιγαίο: 126 παραβιάσεις και 30 υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε ελληνικά νησιά

Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική τακτική των υπερπτήσεων, την ώρα που το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο βρίσκεται σε σημείο καμπής και η συνοχή του ΝΑΤΟ αποτελεί καίρια μεταβλητή για τη συνέχεια.

Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη (27/4), 126 παραβιάσεις και 30 υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους, Οινούσσες και Κάρπαθο.

Το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα. 

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πέρα από παράνομες και προκλητικές, οι ενέργειες αυτές βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία και αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών» αναφέρεται στο διάβημα Υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Η Αθήνα καταδικάζει την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον Οσμάν Καβάλα

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καταδικάζει εντόνως και την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για ισόβια κάθειρξη στον ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία απόφαση έναντι του Καβάλα, ο οποίος κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016 και τις κινητοποιήσεις στο Γκεζί το 2013, προκαλεί σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στη γείτονα.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν λειτουργούν οι νόμοι. Δεν υπάρχει δημοκρατία, το σύνταγμα μας καταπατείται. Σε αυτή τη χώρα όλοι είναι εξαθλιωμένοι. Αλλά το παλάτι δεν μας λέει ούτε μια λέξη» αναφέρει ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αρχηγός CHP- επικεφαλής τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Η υπόθεση Οσμάν Καβάλα είναι μόνο μία από τις χιλιάδες δικαστικές τραγωδίες είναι μια άλλη μαχαιριά στην κοινωνική συνείδηση και κατά την παρουσία του έθνους» λέει ο Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος Καλού Κόμματος.

Κοινή επερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κύπριο ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη για την καταδίκη και του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ.

«Τα γεγονότα καταδεικνύουν ξεκάθαρα κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης, την απουσία κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία».

«Το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματήσει να παλεύει για την αποφυλάκιση του Οσμάν και των υπόλοιπων πολιτικών κρατούμενων στην Τουρκία», γράφει με ανάρτησή του στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τον Σαουδάραβα ομόλογό του συνομίλησε ο Νίκος Δένδιας, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος