Το νομικό «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση των «Σπαρτιατών»

Για τη συζήτηση που έχει προκύψει από την είσοδο του κόμματος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή και για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένα νομικό εγχείρημα που να αποπέμψει τέτοιου είδους κόμματα, απάντησε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Εκλογοδικείου, του λεγόμενου δηλαδή ως Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει επί της ουσίας πια, όχι για το αν κάποιοι συνδυασμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές – γιατί αυτό κρίθηκε ήδη όπως ξέρουμε όλοι από τον Άρειο Πάγο – αλλά αν εκλεγμένοι πλέον βουλευτές καλώς εξελέγησαν ή όχι» ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος.

«Πρώτον, έχουμε μια μεγάλη ποιοτική διαφορά, ότι δηλαδή τώρα δεν μιλάμε για το αν κάποιο κόμμα θα θα συμμετάσχει αλλά για εκλεγμένους βουλευτές και για κόμμα που μπήκε στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά και οι δικαστές το έχουν υπόψη τους. Δεύτερη μεγάλη διαφορά τα κριτήρια. Το Σύνταγμα για την περίπτωση αυτή λέει για έλλειψη νόμιμων προσόντων. Αυτό θα κρίνει το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι και η περίπτωση της λεγόμενης πραγματικής ηγεσίας. (..) Ακούω αρκετούς φίλους και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να λένε “μα ήδη ο Κασιδιάρης έχει πει ότι υποστηρίζει αυτό το κόμμα και ο αρχηγός αυτού του κόμματος έχει δώσει ευχαριστίες”, δεν σημαίνει τίποτα αυτό από πλευράς νομικής. Τα στοιχεία θα πρέπει να αρχίσουν να μαζεύονται από δω και μπρος και να αποδεικνύουν ότι υπάρχει όχι απλώς σχέση αλλά υποκατάσταση της ηγεσίας της διεύθυνσης του κόμματος» είπε ο συνταγματολόγος.

Για τη διάταξη που ήρθε στο προσκήνιο. ο κ. Μποτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η διάταξη τελικώς είχε μια χρησιμότητα αρκετά σημαντική θα έλεγα. Απέτρεψε την είσοδο του ίδιου του Κασιδιάρη».

«Τι όπλα έχει η δημοκρατία εκτός από την δικαστική προσφυγή; Αυτή θα έπρεπε να είναι η τελευταία, γιατί αν τυχόν κρινόταν ότι είναι απαγορευμένη αυτή η συμμετοχή (των «Σπαρτιατών») θα έπρεπε να είχαμε επανάληψη των εκλογών, είτε σε όλη την επικράτεια είτε στις 12 περιφέρειες. (…) Θα αφήσουμε τον κ. Κασιδιάρη να συνεχίζει να παίζει ρόλο πολιτικού μέντορα μέσα από τις φυλακές;».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των «Σπαρτιατών»

Για το θέμα του κόμματος των «Σπαρτιατών» και για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένα νομικό εγχείρημα που να αποπέμψει κόμματα τα οποία έχουν εκλεγεί με 5% απάντησε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος στο ertnews.

«Υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Εκλογοδικείου, του λεγόμενου δηλαδή
του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει επί της ουσίας πια όχι για
το αν κάποιοι συνδυασμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές γιατί αυτό κρίθηκε ήδη
όπως ξέρουμε όλοι από τον Άρειο Πάγο, αλλά αν εκλεγμένοι πλέον βουλευτές καλώς
εξελέγησαν.

Πρώτον, έχουμε μια μεγάλη ποιοτική διαφορά ότι τώρα δεν μιλάμε για κάποιο κόμμα, αν θα συμμετάσχει αλλά για εκλεγμένους βουλευτές και για κόμμα που μπήκε στη Βουλή με τη λαϊκή ψήφο. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά και οι δικαστές το έχουν υπόψη τους. Δεύτερη μεγάλη διαφορά τα κριτήρια. Το Σύνταγμα για την περίπτωση αυτή λέει για έλλειψη νόμιμων προσόντων. Αυτό θα κρίνει το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι και η περίπτωση της λεγόμενης πραγματικής ηγεσίας. Κάποια προσοχή γιατί ακούω αρκετούς φίλους και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να λένε μα ήδη ο Κασιδιάρης έχει πει ότι υποστηρίζω αυτό το κόμμα και ο αρχηγός αυτού του κόμματος έχει δώσει ευχαριστίες. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Από πλευράς Νομικής τα στοιχεία θα πρέπει να αρχίσουν να μαζεύονται από δω και μπρος και να αποδεικνύουν όχι απλώς ότι ο ένας ευχαριστεί και ο άλλος υποστηρίζει, αλλά ότι υπάρχει όχι απλώς σχέση αλλά υποκατάσταση της ηγεσίας της διεύθυνσης του κόμματος.

Αυτή η διάταξη τελικώς είχε μια χρησιμότητα αρκετά σημαντική. Θα έλεγα δηλαδή ότι απέτρεψε την είσοδο του ίδιου του Κασιδιάρη.

Το πολύ κρίσιμο είναι τι όπλα έχει η δημοκρατία εκτός από την δικαστική προσφυγή. Αυτή θα έπρεπε να είναι η τελευταία γιατί αν τυχόν κρινόταν ότι είναι απαγορευμένη αυτή η συμμετοχή, θα έπρεπε να είχαμε επανάληψη των εκλογών είτε σε όλη την επικράτεια. Αλλά σημασία τώρα έχουν οι πράξεις. Πώς θα λειτουργήσουν αυτοί εντός του κοινοβουλίου, όχι τι θα πούνε μόνο, αλλά τι θα κάνουν να είναι εντός δημοκρατικού πλαισίου. Και το δεύτερο που επίσης δεν το λέμε  είναι αν Θα αφήσουμε τον κ. Κασιδιάρη να συνεχίζει να παίζει ρόλο πολιτικού μέντορα μέσα από τις φυλακές.

Το λάθος που νομίζω ότι έκανε η πολιτεία μας στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής είναι ότι για πολλά χρόνια της άφησε πολλά περιθώρια για πράξεις, πρωτοβουλίες και εντός Βουλής και εκτός Βουλής, καθαρά εκτός δημοκρατικού και νόμιμα. Πάντως ο κ. Κασιδιάρης σε περίπτωση που δεν αθωωθεί, καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση αμετάκλητα, αμετάκλητα καταδικασμένος, ασχέτως αν είναι εντός κι εκτός φυλακής, δεν έχει δικαίωμα πια από το Σύνταγμα. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος