Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό (video)

Οι κατευθυντήριες γραμμές της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων,επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, επανα-προώθηση στις χώρες προέλευσης όσων δεν το δικαιούνται και βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου. Λέσβος, Χίος, Σάμος, τα νησιά που ασφυκτιούν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γ. Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

  1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.
    Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
  3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
  4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας μας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.

Σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.

«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε, στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλη, Θοδωρής Πυλιώτης, Χάρης Ζαββουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος