Αποτιμήσεις στον απόηχο της “μετωπικής” Δένδια – Τσαβούσογλου

Αθήνα και Άγκυρα αποτιμούν τη χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση των επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας που ακολούθησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική πρωτεύουσα. Με σαφήνεια, κατηγορηματικό τρόπο και σκληρή γλώσσα απάντησε ο Νίκος Δένδιας σε έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδωσε με σαφήνεια, κατηγορηματικό τρόπο και σκληρή γλώσσα απαντήσεις σε έναν προς έναν, όλους τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του: τη μειονότητα, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, επισημαίνοντας τους όρους της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την, διεθνώς αναγνωρισμένη, τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε χωρίς περιστροφές στις κατηγορίες Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό. Μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Στις διευρυμένες συνομιλίες που προηγήθηκαν η ελληνική αποστολή έθεσε εμφατικά το ζήτημα της αποκλιμάκωσης αλλά και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης τα περιφερειακά ζητήματα για τη Συρία και τη Λιβύη, προτάσσοντας και την πτυχή της θετικής ατζέντας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η στάση και οι αναφορές του Νίκου Δένδια προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έτυχαν ένθερμων αντιδράσεων στους πολιτικούς κύκλους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο πλευρές αποτιμούν τη χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση.

Ηχηρές απαντήσεις επί τουρκικού εδάφους

Ανάλυση – Νίκος Μελέτης

Μόνο συνηθισμένο δεν ήταν το χθεσινό δημόσιο ντιμπέιτ των υπουργών εξωτερικών της Τουρκίας και της  Ελλάδας στην Άγκυρα, μετά από τις δυο συναντήσεις που είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου, σημειώνει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Όμως όπως ειπώθηκε δεν μπορεί η θετική ατζέντα που αναζητούν οι δυο χώρες  στις διμερείς σχέσεις να εξαφανίσει  όλα τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση, ούτε βεβαίως μπορεί να διαγράψει τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, με το τουρκολυβικό Μνημόνιο, τον Έβρο, το Oruc Reis, την επιθετική ρητορική.

Έτσι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιβάλει το δικό της ετεροβαρές για την  Ελλάδα πλαίσιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου θα συνεχίζουμε σαν να μην είχε  συμβεί τίποτα και στην ατζέντα απλώς θα υπάρχει η «τουρκική» μειονότητα, όπως την αποκαλεί ο κ. Τσαβουσόγλου, και η παράδοση στην Τουρκία των πολιτικών φυγάδων, που για την τουρκική κυβέρνηση και μόνο θεωρούνται τρομοκράτες, και όπου οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα θεωρούνται νόμιμες, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Και αυτό εξήγησε και δημοσίως ο κ. Δένδιας. Και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ήγειρε ο τούρκος ομόλογος του, και έθεσε και άλλα ζητήματα όπως οι υπερπτήσεις, η απειλή εναντίον των ελληνικών νησιών, το παράνομο τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Δεν θα έπρεπε εκτός  των άλλων να δοθεί η εντύπωση σε ευρωπαίους αλλά και Αμερικανούς, που ίσως ήταν και επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, ότι αρκούσε η χθεσινή επίσκεψη και όλα πλέον βαίνουν καλώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και επομένως και η Ε.Ε. θα πρέπει να διαγράψει το ενδεχόμενο κυρώσεων και να επιβραβεύσει την Τουρκία.

Οι δυο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία σε λίγες ημέρες να ξαναβρεθούν σε ένα και πάλι δύσκολο περιβάλλον στην πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα να σημειωθεί ότι εκκρεμούν οι διερευνητικές και οι συζητήσεις για ΜΟΕ, η δρομολόγηση του οδικού χάρτη για την θετική ατζέντα στα διμερή, και κάποια στιγμή αρκετά αργότερα πιθανόν, και μια επίσκεψη Τσαβούσογου στην Ελλάδα.

Αποτιμήσεις στον απόηχο της “μετωπικής” Δένδια – Τσαβούσογλου

Όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις δίκαιες θέσεις μας, που είναι γνωστές και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Στη διεθνή νομιμότητα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, κατά την χθεσινή τελετή ονοματοδοσίας των νέων σκαφών του λιμενικού.

“Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου”.

Στην Άγκυρα τα ΜΜΕ επικρίνουν τη στάση Δένδια, μιλώντας για θράσος και ντροπή, έξω από κάθε διπλωματική πρακτική.

Τι λέγεται στο εσωτερικό

Για ορθή αντιμετώπιση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτή η κίνηση δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης, που εδώ και ενάμιση χρόνο, χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Ενημέρωση για το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση και το περιεχόμενο των κατ` ιδίαν συνομιλιών, ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.

Το «παζάρι» αναβαθμίζεται για συμβιβασμό και συνεκμετάλλευση, ανέφερε το ΚΚΕ, ενώ η Ελ.Λύση χαρακτήρισε “αστοχία” την επίσκεψη Δένδια, στην Άγκυρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος