Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. ξεκινά η συζήτηση της πρότασης μομφής – Πώς θα διεξαχθεί

Στις 6 το απόγευμα θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση θα αρχίσει με τοποθετήσεις δύο βουλευτών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν το σχετικό αίτημα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κύκλος έξι βουλευτών από όλα τα κόμματα. Μετά θα υπάρξει δωδεκαμελής κύκλος βουλευτών: πέντε της Νέας Δημοκρατίας, τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση το Σάββατο και την Κυριακή, θα αρχίσει στις 10 η ώρα το πρωί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να πάρουν το λόγο την Κυριακή χωρίς να αποκλείεται βέβαια και διαφοροποίηση σε αυτό το σχήμα. Στόχος την Κυριακή είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση περίπου στις εφτά με οχτώ το βράδυ και μετά να αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Για να περάσει η πρόταση μορφής πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές.

Λόγω των μέτρων για την πανδημία, για την ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά 100. Δικαίωμα επιστολικής ψήφου έχουν όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι είναι σε καραντίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόταση μομφής διεκόπησαν όλες οι Κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο δηλαδή η συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου όσο και οι συνεδριάσεις των επιτροπών.

Νωρίτερα, καταθέτοντας την πρόταση μομφής, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

«Ζήτησα σήμερα το λόγο επειδή δεν έχει τίποτα καλό η κοινωνική πλειοψηφία να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και από το σημερινό πρωθυπουργό… Για όλα φταίει κάποιος άλλος εκτός από αυτούς και αντιμετωπίζουμε τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες… Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο πριν να είναι πολύ αργά… Να φύγετε γιατί δεν αξίζει σίγουρα στους πολίτες και στην κοινωνία τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους καταθέτω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά. Ήλθε η ώρα να φύγετε γιατί στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς γίνεται δεκτή η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Σταματάει η συνεδρίαση και αύριο ξεκινάει η συζήτηση. Θα λάβετε τις απαντήσεις από τη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία για όλα τα ψέματα που είπατε πριν», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Για κίνηση εντυπωσιασμού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «ευκαιρία για συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης που ο κύριος Τσίπρας ζητά να φύγει».

«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2021 από το βήμα της Βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Την πρόταση μομφής θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ, διευκρινίζοντας όμως ότι «η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια».

«Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην Άκτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης Α.Ε.», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Στο Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί η στάση του κόμματος, την οποία θα ανακοινώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόψε το βράδυ.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πάντως σχολίαζαν ότι «ο κ. Τσίπρας ψάχνοντας σωσίβιο για τον εαυτό του ρίχνει σωσίβιο και στον κ. Μητσοτάκη».

Πώς οδηγήθηκε ο Α. Τσίπρας στην πρόταση μομφής

Την αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, την είχε συζητήσει μόνο με πολύ στενούς συνεργάτες του. Στις 10:30 το πρωί συνεδρίασε το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος, εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την πρόταση του και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Τα στελέχη που μετέχουν στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι η Όλγα Γεροβασίλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κι ενώ όλοι, βουλευτές και δημοσιογράφοι, ανέμεναν την προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκτάκτως το λόγο από τον προεδρεύοντα κ. Κακλαμάνη.

Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κλείνοντας με τη φράση ότι «πρέπει να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση την πρόταση μομφής του Α. Τσίπρα

Η όλη ανάγνωση που κάνουν στην κυβέρνηση αποτυπώνεται στις δύο πρώτες γραμμές της ανακοίνωσης του κ. Οικονόμου: ότι δηλαδή «ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασε κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη σχολιάζουν πως, πίσω από την πρόταση μομφής, κρύβεται η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει πολιτικά ο κ. Τσίπρας και η προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του, ιδιαίτερα τώρα που η εικόνα των δημοσκοπήσεων δείχνει την Κουμουνδούρου να δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με το Κίνημα Αλλαγής. «Για εμάς θα είναι ευκαιρία να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε στους πολίτες το κυβερνητικό μας έργο…», επισημαίνουν.

Πρόταση μομφής: Τι είναι και τι προβλέπεται

«Πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Δημήτρης Γκάτσιος, Κάτια Αντωνιάδη, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος