Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επένδυση “Ελληνικός Χρυσός” ζητά η αντιπολίτευση(video)

Την απόσυρση του νομοσχεδίου σχετικά με τη σύμβαση της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” ζητά η αντιπολίτευση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντά ότι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Πολιτική διελκυστίνδα στη βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 να στοχοποιούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να ζητούν την απόσυρσή του, χαρακτηρίζοντάς το αντιαναπτυξιακό. Επίσης επισήμαναν ότι αυτή η νέα σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της “Ελληνικός Χρυσός”  βλάπτει το ελληνικό δημόσιο και πως το νομοσχέδιο είναι φωτογραφικό.

Τους ισχυρισμούς αντέκρουσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο, υπογράμμισε μάλιστα ότι τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό κράτος θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Είπε επίσης ότι είναι ένα νομοσχέδιο και μια συμφωνία η οποία σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες και παράλληλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, πριν ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Bουλής, έκανε λόγο για «σοβαρότατες νομικές παραβάσεις που εμπεριέχει η τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου», ενώ έθεσε και θέμα «παράβασης καθήκοντος του υπουργού Περιβάλλοντος αν κυρωθεί η αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκρέκα που υπεραμύνθηκε της κύρωσης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με ανειλικρίνεια και διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν μπορεί να πάμε μπροστά».

«Η κύρωση της νέας Συμφωνίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με τρόπο πολύ καλύτερο από την υφιστάμενη κατάσταση. Προφανώς και δεν θέλετε τη συζήτηση αυτή για να μη δει ο ελληνικός λαός πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της χώρας. Εσείς έχετε την αντίληψη ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται όταν κλείνουν επενδύσεις και χάνονται θέσεις εργασίας. Προφανώς και έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι προφανέστατο ότι έχουμε διαφορετικό τρόπο αντίληψης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Με τη νέα κύρωση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Με τη νέα τροποποίηση επιτυγχάνεται αύξηση των άμεσων και έμμεσων εσόδων του Δημοσίου, διπλασιάζονται οι άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη τοπική κοινωνία, και προστατεύεται αποτελεσματικότερα το περιβάλλον με καλύτερους ελέγχους ως προς τη δραστηριότητα της εταιρείας», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης διαφοροποιήθηκε τονίζοντας ότι η χρονική συγκυρία φέρνει την τροποποίηση της σύμβασης ενώ κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να διευκρινίσει αν συμπίπτει και με την αναζήτηση νέων επενδυτών.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος