Τι λέει η αντιπολίτευση για τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca

«Είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών (ΕΜΑ , ECDC), καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο χειρισμό του προβλήματος», σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε δήλωση του για τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Εάν η πολεμική για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σχετίζεται με την προέλευσή του (Βρετανία) και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του” διερωτάται σε ανακοίνωσή της η “Ελληνική Λύση”.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ειδικότερα ότι «η ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη, μετά το ‘ντόμινο’ αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca». Τονίζει ότι «τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση».

«Δυστυχώς, η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και ‘πυροδότησαν’ την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών» σημειώνει ο κ. Ξανθός και προσθέτει: «Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου».

Και καταλήγει: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας».

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca η “Ελληνική Λύση” αναφέρει:

“Οι εξελίξεις με την αναστολή εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών συνιστά την απόλυτη δικαίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και των ενστάσεων που εκφράσαμε επισήμως για την ασφάλεια των εμβολίων, ειδικά δε για την διαδικασία έγκρισης τους. Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που διατίθενται στην ΕΕ εγκρίθηκαν ακριβώς με την ίδια διαδικασία, που σήμερα αποδεικνύεται ελλιπής.

Αναρωτιόμαστε τέλος εάν η πολεμική για το συγκεκριμένο εμβόλιο – παρά το ότι για όλα έχουν καταγραφεί οι παρενέργειες – σχετίζεται με την προέλευση του (Βρετανία) και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή που διατίθεται (έως 90% φθηνότερο), σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος