Τη Δευτέρα οι συναντήσεις Τσαβούσογλου με πρωθυπουργό και Ν. Δένδια

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή υποστήριξε μεν ότι έρχεται με θετική ατζέντα, έθεσε δε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και κάνει λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία. Το βράδυ ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στις στέγες του αεροδρομίου, η τουρκική αποστολή με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Πρώτος σταθμός της ιδιωτικής επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ήταν το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.  Κατά την 45λεπτη παραμονή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε συνάντηση με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Χρησιμοποίησε μάλιστα αυτή την πρώτη επαφή για να επαναλάβει μέσω twitter τις πάγιες, προκλητικές θέσεις της Άγκυρας για την ύπαρξη δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

“Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας, στην Δυτική Θράκη και για να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις”

Έντονα αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

“Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους” τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. “Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάνης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει” υπογράμμισε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφτηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ αλλά η είσοδος επετράπη μόνο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνομίλησε στον εξωτερικό χώρο του σχολείου με 15 μαθητές αλλά και μέλη της διοικούσας επιτροπής της σχολικής δομής.

Μια συνάντηση που όπως προδίδουν και οι δηλώσεις των παρευρισκόμενων αξιοποιήθηκε για να μεταδοθούν εκ νέου τα προκλητικά μηνύματα για τη μειονότητα.  “Μας είπε ότι η μειονότητα είναι θέμα της ανθρωπότητας ακόμη και εάν οι σχέσεις των χωρών δεν είναι καλές” ανέφερε μαθητής μειονοτικού σχολείου. Στην ίδια περιοχή ο κ. Τσαβούσογλου καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό, χωρίς μάσκα να συνομιλεί με κατοίκους και μάλιστα να φιλάει το χέρι μιας εξ΄αυτών. Μετά την αναχώρησή του από το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα Θαμνά ένα χωριό στα πεδινά της Ροδόπης.

Από τη Δευτέρα το πρωί η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πάρει επίσημο χαρακτήρα της. Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει στις 11.00 ο πρώτος γύρος των επαφών με τον Νίκο Δένδια, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, ενώ στη συνέχεια είναι προγραμματισμένες οι διευρυμένες συνομιλίες.

“Μας μιλάει για το Καστελόριζο, αλλά δεν μας λέει για τα 600 και 1000 μίλια μακριά που είναι η Λιβύη” τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

“Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή και να μην προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις”, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι η κατάλληλη περίοδος να αξιοποιήσουμε το ευρω-τουρκικό πλαίσιο” υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: “Απέναντι στις προκλήσεις του, η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει την ισχύ του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών. Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα”

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, Ελισσαίος Βαγενάς ανέφερε ότι: “Κανονικά όταν κουβεντιάζουν δυο σύμμαχοι το καλάθι θα πρέπει να είναι μεγάλο, όμως τέτοια είναι η συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

“Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προέβη στην ανώτατη πρόκληση με το που πάτησε το πόδι του στην Θράκη, κάνοντας λόγο για ‘τουρκική’ μειονότητα!” αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις δημόσιες δηλώσεις του, αμέσως μετά τις συνομιλίες.

Αύριο το crash test στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων των 21:00 τα δεδομένα και τις προσδοκίες της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι ήταν μια επίσκεψη στη Θράκη που θα μπορούσε να είχε πάει πολύ χειροτέρα καθώς αποφεύχθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες ενώ δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις.

“Βεβαίως ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να προβάλει τις γνωστές θέσεις και ισχυρισμούς, παίζοντας σε μια λεπτή ισορροπία ώστε να μην τορπιλίσει τις αυριανές συνομιλίες. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η επίσκεψη του στη Θράκη δεν προσθέτει μια ακόμη βαριά σκιά”, είπε ο Νίκος Μελέτης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι “το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσγλου ήταν επιλεγμένο έτσι ώστε σε κάθε σταθμό να προβάλει και ένα ζήτημα:

Αναφέρθηκε σε ‘τουρκική μειονότητα’ και επισκέφθηκε τον τάφο του Σαδίκ θέλοντας να προβάλει το θέμα ταυτότητας της μειονότητας, αγνοώντας την πρόβλεψη της Λωζάνης για τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας.

Επισκέφθηκε το μειονοτικό Σχολείο για να προβάλει θέματα εκπαίδευσης κρύβοντας όμως την πραγματικότητα ότι το μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι παρωχημένο και αναχρονιστικό και είναι αυτό που υπονομεύει το επίπεδο σπουδών των παιδιών της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες για να προβάλει το αίτημα για εκλογή των μουφτήδων. Θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει γιατί δεν ισχύει το ίδιο και στην Τουρκία και εάν τελικά προτείνει την κατάργηση της Σαρίας καθώς δεν μπορεί να είναι εκλεγμένος κάποιος που παράλληλα ασκεί και δικαστική εξουσία.

Αύριο θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για να δούμε πως θα προχωρήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ο Νίκος Μελέτης και υπογράμμισε ότι  “μπορεί ο κ. Τσαβουσογλου να δηλώνει ότι έρχεται με θετική ατζέντα, αλλά στα ελληνοτουρκικά ποτέ δεν είχαμε έλλειψη από καλές ιδέες, το πρόβλημα είναι ότι από τουρκικής πλευράς απουσιάζουν οι πράξεις ή συνήθως έχουμε πράξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύντομα θα διαπιστώσουμε εάν πράγματι υπάρχει διάθεση από την Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων ή εάν αυτή η περίοδος αποκλιμάκωσης αποσκοπεί απλώς στο να περάσει πιο εύκολα τον κάβο της συνάντησής Ερντογάν -Μπάιντεν και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανάληψης του σκηνικού που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Δένδια – Τσαβούσογλου στην Τουρκία που εξελίχθηκε σε ντιμπέιτ ο διπλωματικός αναλυτής της δημόσιας τηλεόρασης είπε ότι “αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση και μόνο τυπική παρουσία δύο δημοσιογράφων καθώς προβλέπονται σύντομες δηλώσεις και όχι ερωτήσεις, αν και η αλήθεια είναι ότι όσα είδαμε στην Άγκυρα δεν προκληθήκαν από δημοσιογράφους, καθώς ούτε κι εκεί έγιναν ερωτήσεις. Νομίζω ότι υπάρχει μια άτυπη συνεννόηση ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη του δημόσιου ντιμπέιτ που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στην Άγκυρα”.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πιέρρος Τζανετάκος, Κώστας Σκουλάς – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος