Θετική η αποτίμηση της Συνόδου της ΕΕ – K. Υφαντής: Τα πράγματα πήγαν καλά για την Αθήνα (video)

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την κοινή δήλωση των «27» σχετικά με την Τουρκία με την οποία η γειτονική χώρα τίθεται σε στενή επιτήρηση μέχρι τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία καλείται να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και να προσφέρει εγγυήσεις καλής θέλησης.

Όπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των Ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της πολιτική, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης Φον Ντερ Λάιεν: Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης. Όπως τονίζεται, η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης Ευγνωμοσύνη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κοινή δήλωση των «27» επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός και περιλαμβάνει θετικά, αλλά και περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σχόλιά της όσον αφορά στην Κύπρο είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής είπε ότι «τα πράγματα πήγαν καλά για την Αθήνα».

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής είπε ότι «τα πράγματα πήγαν καλά για την Αθήνα».

«Βοήθησε πολύ η έκθεση Μπορέλ που δεν άφησε περιθώρια στο Βερολίνο να επιχειρηματολογήσει προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης των ευρωτουρκικών σχέσεων από τα ελληνοτουρκικά και της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ετσι έχουμε μια επανάληψη που θα πρέπει εν πολλοίς να μας ικανοποιεί», είπε εξηγώντας πως αυτό που ήθελε η Ελλάδα ήταν να επιβεβαιώσει η ΕΕ τις θέσεις που είχε υιοθετήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει στρατηγική της ΕΕ για την Τουρκία, κανείς δεν ξέρει ποια σχέση θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία. Θέλουμε να είναι κοντά να βοηθά αλλά να είναι σε απόσταση θεσμικά και πολιτικά. Ετσι πιανόμαστε από πολύ συγκεκριμένα θέματα που την ικανοποιούν λίγο, όπως της τελωνειακής σύνδεσης, χρειάζεται τα χρήματα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού όπως και την πολιτική συζήτηση για την κατάργηση των θεωρήσεων» είπε.

Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων χαρακτήρισε θετικό το ότι υπάρχει η προοπτική αντίδρασης από την ΕΕ ακόμα κι αν δεν αναφέρεται η λέξη «κυρώσεις», σημειώνοντας πως δεν θα πέρναγε έτσι κι αλλιώς κάτι τέτοιο

Διαβάστε επίσης Βέλγος πρωθυπουργός: Θα συνεχίσουμε την πίεση στην Τουρκία για να διασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος