Ικανοποίηση της Αθήνας για την κοινή δήλωση των «27» σχετικά με την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν σε καθεστώς διαρκούς επίβλεψης την Τουρκία, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να υποδέχονται με ικανοποίηση τις αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης της προκλητικότητας σε Αιγαίο και ΑΟΖ. Το κείμενο παραπέμπει σε κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών – μελών της Ε.Ε.

Η κοινή δήλωση των «27» περιγράφει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Άγκυρα ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Ορίζει ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου, δεν θα προκύψει θετική ατζέντα.

Tην ικανοποίησή τους για την αποκλιμάκωση της έντασης εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο ωστόσο σημείωσε «ότι δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε την πίεση στην Τουρκία ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι διαρκής»

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο προσέθεσε ότι  «αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζουμε και θα επιβραβεύουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για την φιλοξενία πάνω από 3 εκατ προσφύγων. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουμε όλες τις δυνατότητες ανοιχτές όταν βλέπουμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBTΙ κοινότητας».

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κοινή δήλωση των «27» επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Η κοινή δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι «27» περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Η Ε.Ε. δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Το αρνητικό κλίμα για την Άγκυρα στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδείνωσε η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών. Η ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για την απόφαση που ελήφθη μια ημέρα μετά την επικοινωνία Σαρλ Μισέλ – Ταγίπ Ερντογάν, μεταφράζεται παρακολούθηση μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι κεραίες του Λευκού Παλατιού στη Άγκυρα στράφηκαν στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για ακόμη δυο λόγους:

  • για την ψηφιακή παρουσία του Τζο Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνδέθηκε διαδικτυακά με τους Ευρωπαίους ηγέτες το βράδυ της Πέμπτης και απηύθυνε χαιρετισμό, ως  επίσημος προσκεκλημένος της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη.
  • για την πρώτη επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» είχε τονίσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Νίκο Αλιάγα, είχε εκπέμψει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους ή όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους» σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των ηγετών για την Ανατολική Μεσόγειο

«Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και χαιρετίσαμε την Κοινή Ανακοίνωση σχετικά με την «Κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαική Επιτροπή όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020.

-Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης των διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

-Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου:

σχετικά με την οικονομική συνεργασία, καλούμε την Επιτροπή να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη, και καλούμε παράλληλα το Συμβούλιο να εργαστεί για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εκδοθεί από το Συμβούλιο υπό την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ·
είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η αντιτρομοκρατία, καθώς και περιφερειακά θέματα

Καλούμε την Επιτροπή να διερευνήσει πώς να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και την κινητικότητα.

-Καλούμε την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας

-Εκτιμούμε τη φιλοξενία από την Τουρκία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της περιοχής.

-Όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ που περιλαμβάνει όλες τις μεταναστευτικές οδούς, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία , σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις

-Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ (ιδίως τις αποφάσεις 550, 789, 1251). Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας έναν εκπρόσωπο στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών

-Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν βασικό μέλημα. Η στόχευση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλες πρόσφατες αποφάσεις αντιπροσωπεύουν μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας

-Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή τους, αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους πρωταγωνιστές να συμβάλουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων όπως στη Λιβύη, στην Συρία, στο Νότιο Καύκασο και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση σε αυτό το θέμα

-Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο

-Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα αναζητήσουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο».

Παρέμβαση Ν. Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης,  υπογράμμισε ότι στο παρόν στάδιο, όπως τα πλείστα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν, παρά την προσωρινή αναστολή παράνομων πράξεων ή προκλήσεων από την Τουρκία έναντι των κρατών – μελών της Ένωσης, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο επί των ζητημάτων που άπτονται της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η παρατηρούμενη αποκλιμάκωση θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις την ειλικρινή πρόθεση της να εμπλακεί εποικοδομητικά με όλα τα κράτη – μέλη, μακριά από απειλές και εκβιασμούς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την Ε.Ε. να μην παραμείνει αδρανής σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες στα Βαρώσια που θα παραβιάζουν τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς θα δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες συνέπειες όσον αφορά την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέδειξε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και, άρα, βιώσιμη λύση, διασφαλίζοντας ότι η επανενωμένη Κύπρος που θα παραμείνει μέλος της Ένωσης θα μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει αποτελεσματικά και αξιόπιστα εντός της Ευρώπης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος