Θ. Κοντογεώργης στην ΕΡΤ για την ενεργειακή κρίση: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους καταναλωτές στο πλαίσιο του εφικτού (video)

«Η χώρα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία παράνομες και προκλητικές αιτιάσεις και προφανώς με όπλο το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παράλληλα με την ενδυνάμωση των αμυντικών συμμαχιών στο πλαίσιο της ΕΕ και σε αυτό του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, το χρόνο των εκλογών, την κλιματική κρίση και τον φόβο πυρκαγιών, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Αυτά ήταν πάντα τα όπλα της ελληνικής κυβέρνησης. Και βέβαια ενημερώνουμε τους συμμάχους μας σε όλα τα επίπεδα γι΄αυτό το “κρεσέντο” που υπάρχει από τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε ακόμη, τοποθετούμενος στα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Υπάρχει μια απόλυτη κατανόηση των ελληνικών θέσεων, κάτι που εκφράστηκε και στο πετυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Εκφράζεται και στο πλαίσιο της ΕΕ. Βλέπουμε και από Γερμανία και Γαλλία, ηγέτιδες χώρες στην ΕΕ, μια ξεκάθαρη στάση στα ζητήματα αυτά. Είναι και τέτοια η εποχή που λογικές αναθεωρητισμού δεν είναι λογικές, και δεν μπορούν να επικρατήσουν. Η στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ενιαία σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

«Στόχος της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα»

Ερωτηθείς για την κατάσταση με την ενεργειακή κρίση, ο ίδιος έκανε λόγο για μια ιστορική συγκυρία.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο ενεργειακό κόστος κι αυτό μετακυλείται. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις χώρες και τους πολίτες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια για τη χώρα, και ταυτόχρονα να απομειώσουμε τις επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε αυτές τις ενισχύσεις» είπε μεταξύ αλλων, υπενθυμίζοντας τον μηχανισμό που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ισχύσει από Ιούλιο.

«2,5 εκατομμύρια από τα 3 των δικαιούχων έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το εργαλείο του FuelPass. Θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η κρίση και οι τιμές προκειμένου να συνεχιστούν κάποια μέτρα, αλλά στο δημοσιονομικό περιβάλλον που υπάρχει κάνουμε κάθε τι δυνατό με συμπληρωματικές πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, προκειμένου να απομονώσουμε αυτές τις συνέπειες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους καταναλωτές στο πλαίσιο του εφικτού», συμπλήρωσε ακόμη ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα, ο ίδιος τόνισε:

«Αν θέλαμε να εξαλείψουμε αυτό που είχε γίνει εδώ και κάποιους μήνες θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε αυτά τα ποσά – η επιβάρυνση ήταν κάτι παραπάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Κι αυτά τα ποσά είναι πολύ κρίσιμα, ειδικά από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και πολλών ακόμη αναγκών. Υπάρχει κι ένας μύθος ότι αν μειώναμε τη φορολογία θα αυξανόταν και η ζήτηση και ίσως τα έσοδα θα ήταν περισσότερα. Η ζήτηση στο Diesel έχει μείνει η ίδια και στην αμόλυβδη η μείωση της ζήτησης είναι κοντά στο 8%. Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια».

«Ευελπισούμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια αποκλιμάκωση της διεθνούς κρίσης κι αυτό να μετακυλιστεί και στις τιμές» πρόσθεσε.

«Ο χρόνος των εκλογών είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο ίδιος σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και ειδικά αυτός ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στη συγκυρία και ειδικά σε πολλές κρίσεις που δυστυχώς έχουν σκύψει ταυτόχρονα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα. Έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ότι ο χρόνος των εκλογών είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος. Με θεσμικότητα κινείται στα θέματα αυτά».

«Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα ορόσημα, όπως την έξοδο της χώρας στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου από την ενισχυμένη εποπτεία – και βέβαια ανοίγεται ένα επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα, που αν βοηθήσει και η διεθνής συγκυρία με τον πόλεμο νομίζω ότι θα δούμε θετικά οφέλη πολύ σύντομα» πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Η κλιματική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες»

Σε ότι έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της, ο ίδιος μίλησε για εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης στο κομμάτι της πρόληψης, αλλά και στο κομμάτι της άμεσης επέμβασης. «Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι κοινές περιπολίες, συμμετοχή του στρατού, των δασικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρούν σε καθαρισμούς οικοπέδων και με εισαγγελικές παραγγελίες όπου αυτό δεν έχει προχωρήσει. Επίσης, στους δήμους έχουν παρασχεθεί οι αναλογούντες πόροι, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπάρχει πλέον μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δασικών Υπηρεσιών. Και οι Δήμοι έχουν ενταχθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό» είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας.

«Στην περίπτωση της Γλυφάδας, με βάση την ενημέρωση που είχαμε από την Πολιτική Προστασία: στις 13:00 εντοπίστηκε η φωτιά, στις 13:10 έσπευσαν οι επίγειες δυνάμεις, 13:20 “σηκώθηκαν” τα εναέρια μέσα. Και βέβαια είχαμε τρεις παράλληλες εστίες και δύσκολες καιρικές συνθήκες κυρίως λόγω των ανέμων. Στην κατεύθυνση αυτή νομίζω ότι υπήρξε μια άμεση παρέμβαση. Υπήρξαν ζημιές σε σπίτια και λυπούμαστε πάρα πολύ γι΄αυτό, αλλά νομίζω ότι η Πυροσβεστική κάνει τη δουλειά της, εντοπίζει τι μπορεί να λειτούργησε και τι πρέπει να βελτιωθεί», είπε.

Με αφορμή τη συγκέντρωση τραυματιοφορέων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Κοντογεώργης μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης με κάθε τι δυνατό, εν μέσω πανδημίας, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με 18.500 κύριο και επικουρικό προσωπικό.

«Τώρα που η πανδημία πλέον είναι σε ύφεση, έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τι πήγε λάθος και τι σωστά» ανέφερε ακόμη.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος