Θ. Κοντογεώργης στο ΕΡΤΝews: Κορυφαίο θέμα τα Τέμπη – Να μην χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα για μικροπολιτικές στοχεύσεις

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews.

Ο κ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε το θέμα των Τεμπών κορυφαίο, μια μεγάλη τραγωδία που διαμορφώνει μια κοινωνική συνείδηση. “Θα πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Άρα εμείς εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της και πιστεύουμε ότι την κάνει καλά. Άρα από πλευρά μας εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει για τον σιδηρόδρομο για να αισθανθούν οι πολίτες μας ασφαλείς και τα κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοια γεγονότα για μικροπολιτικές στοχεύσεις” σημείωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λάθους από πλευράς της κυβέρνησης απάντησε ότι υπάρχει μια αναγνώριση λάθους, καθώς όπως είπε, δεν έγινε γρήγορα μια συζήτηση ώστε να διαλυθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία. “Αφήσαμε αυτήν την τεράστια συνωμοσιολογία που υπήρξε για διάφορα θέματα, όπως ήταν οι εργασίες που γίνανε εκεί στο πεδίο του δυστυχήματος και άλλα ζητήματα τα οποία η Δικαιοσύνη ερευνά. Όσον αφορά το θέμα του τί έγινε στην αμαξοστοιχία, ορθά ορίσθηκε δεύτερος πραγματογνώμονας και θα αποφασίσει για το θέμα των εργασιών που έγιναν εκεί. Είναι γνωστοί οι λόγοι που έγιναν και ήταν απόφαση των υπηρεσιακών παραγόντων γιατί έγιναν. Επομένως, αν από την πλευρά μας υπάρχει θα έλεγα μια ευθύνη ως προς αυτό, ήταν ότι δεν έγινε γρήγορα μια συζήτηση ώστε να διαλύσουμε οποιαδήποτε αμφιβολία που υπήρχε ως προς τα ζητήματα αυτά. Άρα θα πρέπει ο καθένας στο ρόλο του και βέβαια όλοι θα κριθούμε γι αυτό“.

Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα εγκληματικότητας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με στοχευμένες πολιτικές, αναδιοργανώνοντας την ΕΛΑΣ και ενισχύοντάς την, οι πολίτες να αισθάνονται στην καθημερινότητά τους ασφαλείς. Σημείωσε ότι δεν έχει αισθανθεί ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά με ήπιο τρόπο μεταχειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα, ώστε να υπάρχει επίλυση των προβλημάτων.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, δήλωσε ότι η βασική στόχευση και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η βαθμιαία μείωση των ανισοτήτων. “Αυτή είναι μια σταθερή επιδίωξη, η οποία έχει προφανώς στο επίκεντρό της την αντιμετώπιση και του ζητήματος της ακρίβειας. Θέλω να σας πω ότι έχουμε προσπαθήσει με αρκετούς τρόπους να ρυθμίσουμε καλύτερα την αγορά. Νομίζω ότι βλέπουμε κάποια αποτελέσματα, χωρίς βέβαια να λύνεται το πρόβλημα. Υπάρχει μια αποκλιμάκωση, ειδικά στις τιμές τροφίμων το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα όμως με τις ενισχύσεις και με τον κατώτατο μισθό, προσπαθούμε να διατηρούμε την ανάπτυξη που αυτό είναι το βασικό εργαλείο για να γεννιόνται θέσεις εργασίας, να μπορεί να ανταποκρίνεται το κόσμος και σε ένα βαθμό όσο μπορούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να αφομοιώσουν τις επιπτώσεις“.

Πρόσθεσε ότι η ακρίβεια χρειάζεται επιμονή, ελέγχους και ό,τι άλλα εργαλεία στη συνέχεια. “Προφανώς κοιτάζουμε καθημερινά και όντως και το υπουργείο επεξεργάζεται και άλλα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση“.

Σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες φαίνεται ότι υπάρχει μια άμβλυνση της όξυνσης που υπήρχε και μια αποκλιμάκωση της έντασης. “Προφανώς τα ζητήματα που αφορούν τις κυβερνήσεις και τις πάγιες θέσεις που υπάρχουν από τις δύο πλευρές είναι γνωστά. Δεν παύει όμως να προσπαθούμε και για τον διάλογο τον παραγωγικό, αλλά βέβαια και σε ένα ήπιο κλίμα να προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη συνεργασία των δύο χωρών“.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι είναι ένα περιβαλλοντικό θέμα το οποίο ανταποκρίνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών, δηλαδή ότι αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζεται να τα αναγάγουμε στη σφαίρα άλλων ζητημάτων.

Σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανταποδίδει, στα μέσα Μαΐου στην Άγκυρα, την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο και στο πνεύμα συνεννόησης που υπάρχει.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενόψει και των ευρωεκλογών, ο κ. Κοντογεώργης στάθηκε στη διαπραγματευτική ικανότητα. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το αναγκαίο και το καλύτερο περιβάλλον για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Και αυτό προϋποθέτει διαπραγματευτική ικανότητα. Και βέβαια αυτή η διαπραγματευτική ικανότητα χτίζεται με την αξιοπιστία και νομίζω ότι καταβάλαμε ύστερα από μια πολύχρονη κρίση σημαντική προσπάθεια προκειμένου η χώρα μας να έχει παραγωγικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να μην αντιμετωπίζεται ως παρίας” είπε και πρόσθεσε:

Αυτό μας δίνει μια δυνατότητα, εκεί που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται ή δεν ανταποκρίνεται γρήγορα στις δικές μας αναμονές και αυτό στο οποίο επιθυμούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δίνουμε μια κατεύθυνση πού θέλουμε να πάμε τα πράγματα. Χαρακτηριστικό γεγονός ήταν και η ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα θέματα αντιμετώπισης της πανδημική κρίσης και βέβαια η ψήφιση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Οι προκλήσεις προφανώς για την Ευρώπη είναι σημαντικές. Αφορούν και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος