Τέλος μνημονίων ύστερα από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας (video)

Μετά από 8 χρόνια μιας δύσκολης πορείας για τους πολίτες και τη χώρα, η Ελλάδα βγαίνει επίσημα από τα προγράμματα διάσωσης, με πολλές προκλήσεις για την επόμενη μέρα. Θετικά τα σχόλια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι χαιρετίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και προσθέτουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει περικοπή στις συντάξεις λέγοντας η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα και θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα χαιρέτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία (video)

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο θεσμός.

«Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο.

Ο ΕΜΣ εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για να υποστηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άλλα 24,1 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης δεν χρειάστηκε να εκταμιευθούν, διευκρίνισε το ευρωπαϊκό ταμείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει σε δήλωσή του ότι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM».

«Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος απέστειλε μέσω «Twitter» και o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο”», έγραψε στα ελληνικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική και ιστορική στιγμή για όλους και κυρίως για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από Βρυξέλλες, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθερότητας του ESM. «Έπειτα από δύσκολα και επώδυνα τρία προγράμματα σταθερότητας που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί.

O Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι αναμφισβήτητα «τα πιο δύσκολα βρίσκονται πίσω μας», αλλά προσέθεσε ότι το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος του δρόμου και ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η μονιμότητα της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, σε ανάρτηση του στο twitter χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα σημαντική και ιστορική για την Ελλάδα, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ.

Σημείωσε επίσης πως «χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει», ενώ παράλληλα «όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο».

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο έστειλε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε ο Β. Ντομπρόβσκις.

“Το τέλος, σήμερα, του σχεδίου υποστήριξης σηματοδοτεί για τον ελληνικό λαό την έξοδο από την κρίση την οποία αντιμετώπισε με κουράγιο και μια αξιοπρέπεια που προκαλούν τον σεβασμό” έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του “παραμένει στο πλευρό” της Ελλάδας ώστε “να οικοδομήσουμε από κοινού, μαζί με τους εταίρους μας, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως «ένα καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το ίδιο το συμφέρον μας», περιγράφει η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς.

«Από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα χρόνια ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματά τους η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» συνεχίζει η ανακοίνωση της Καγκελαρίας και καταλήγει: «Όλες οι χώρες του ευρώ στήριξαν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο της. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ έδειξαν κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία μελλοντικά θα χρηματοδοτείται και πάλι με τις δικές της δυνάμεις», καταλήγει η Άγγελα Μέρκελ.

O πρώην ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle (DW) τονίζει ότι η σημερινή μέρα «είναι μια καλή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα προς την αυτοχρηματοδότησή της. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Οι (όποιες) αρνητικές εξελίξεις θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και όταν εισρεύσουν και πάλι κεφάλαια στη χώρα από τους επενδυτές, τότε και οι νέοι θα βρουν και πάλι δουλειά».

Ο ESM για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε αναλυτικό έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα με αφορμή την επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της, φέρνοντας σε πέρας “μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή” που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 16% του ΑΕΠ (από έλλειμμα 15,1% το 2009, σε πλεόνασμα 0,8% το 2017).

Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ESM υπογραμμίζει πως μέσα από ένα “ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων”, η Ελλάδα πέτυχε: τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (αναδιάρθρωση τραπεζών, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων) και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης (αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και του δικαστικού συστήματος).

Όπως τονίζεται, η ελληνική οικονομία πλέον έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ανάκαμψης (από ύφεση -5,5% το 2010 σε ανάπτυξη 1,4% το 2017, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3% το 2019).

Επίσης, υπογραμμίζεται η σταδιακή μείωση της ανεργίας και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, παρ’ όλο που εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται, το 2010 η ανεργία ήταν 12,7% στην Ελλάδα και αφού έφθασε στο ανώτατο σημείο του 27,5% τον Ιούλιο του 2013, μειώθηκε τώρα στο 19,5% τον Μάιο του 2018. Σημειώνεται, δε, πως η μείωση των ποσοστών της ανεργίας το 2017 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα έτος από το 2013, ενώ από την έναρξη του προγράμματος ESM το 2015 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: H επόμενη ημέρα της οικονομίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος