Τα τελικά βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία κυριάρχησε η σφοδρή αντιπαράθεση των πρώην κυβερνητικών εταίρων, του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ποια είναι τα τελικά βήματα για την υλοποίηση του συνόλου της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε η γειτονική χώρα να ονομαστεί και τυπικά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικές επισημάνσεις κάνουν και τα διεθνή μέσα σε αναφορές τους, με ενδεικτική την αναφορά του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ότι τώρα η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσει για την αλλαγή του ονόματος της χώρας όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα άλλα κράτη.

Τα επόμενα βήματα συνοψίζονται ως εξής:

-Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης προς τα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

-Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

-Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

-Υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Όλα αυτά θα γίνουν  τις επόμενες ημέρες. Ακολούθως, τα Σκόπια θα αρχίσουν να αλλάζουν τις πινακίδες σε κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, στο κτίριο της κυβέρνησης και σε άλλα, καθώς και στις συνοριακές διαβάσεις , στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, δηλ. το Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία, προκειμένου το όνομα αυτό να αναγράφεται και στα καινούρια κρατικά έγγραφα των Σκοπίων, ενώ τα ισχύοντα έγγραφα ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες) θα αντικατασταθούν σε βάθος πενταετίας.

Πηγή ΕΡΤ, Βίντεο-επιμέλεια Αν. Λασκαράτος, Ανταπόκριση-Σκόπια: Ν. Φραγκόπουλος

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος