Τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών πυροδοτούν περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση

Τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών, αναλόγως των συσχετισμών που θα προκύψουν απ’ την κάλπη της 21ης Μαΐου, πυροδοτούν έτι περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με ψήφο ανοχής, στο πλαίσιο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, κάλεσε το ΚΚΕ και το Μέρα25 να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ χαρακτήρισε ως εμμονή του Γιάνη Βαρουφάκη τα περί εναλλακτικού νομίσματος.
 
«Η εναλλακτική για τη χώρα είναι ή να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ, που βεβαίως είναι εφικτό να βγαίνουν οι αριθμοί. Αν θα υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή θα ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
«Ο κ. Τσίπρας, επιζητώντας βουλιμικά την προσωπική επιστροφή του στην εξουσία, ονειρεύεται να κάνει πάση θυσία «κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας», έτσι όπως πάει ακόμη και χωρίς το κόμμα του», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.
 
Κάθετα αντίθετος στη σύμπηξη οποιουδήποτε σχήματος άνευ της πλειοψηφίας της Βουλής δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πέραν της αυτοδύναμης ΝΔ δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης.
 
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ σενάριο που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένας παράγοντας αστάθειας για τη χώρα. Δεν συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής, διεκδικώ αυτοδυναμία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να σχηματιστεί μόνο με την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων στη διαδικασία, βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνόλου. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 120 ψήφοι, με μάξιμουμ αποχή 61 βουλευτών.
 
Το σενάριο ανοχής απορρίπτεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συζήτησε με υγειονομικούς στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», παρουσιάζοντας τις οκτώ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίωνη αύξηση της χρηματοδότησης και η δημιουργία ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
 
«Πρώτο και βασικό σημείο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι η κατάργηση των νόμων που υπονομεύουν το ΕΣΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
 
Καμία στήριξη σε κυβέρνηση ανοχής, ανεξαρτήτως προσήμου, διαμηνύει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
«Κριτήριο ψήφου να είναι η θέση μας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή, σε καμία τέτοια κυβέρνηση οποιοδήποτε πρόσημο κι αν έχει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του ΚΚΕ.
 
Σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου κατά της Νέας Δημοκρατίας.

«Άθλιοι είναι και δεν μπορείς αυτούς τους αγνούς πατριώτες να τους κηλιδώνεις με έναν συκοφάντη. Το λέω με πόνο ψυχής. Το σύνθημα της ΝΔ ξέρετε ποιο είναι; Είναι σταθερά μπροστά, θα έπρεπε όμως να είναι σταθερά βρώμικα μπροστά», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
 
Αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας.
 
«Δεν υπάρχει ανοχή, αυτά είναι αστειότητες. Όταν όμως έχεις ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει ναι ή όχι. Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Βαρουφάκης.
 
Το ζήτημα της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών αναμένεται να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο την επόμενη περίοδο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος