Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Αστειότητες τα περί κυβέρνησης ανοχής- Δεν σάς ανεχόμαστε (audio)

Σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το σύστημα Δήμητρα, διαβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, εξηγώντας ότι είναι δημοσιονομικό σύστημα, ένα σύστημα πληρωμών, ανεξάρτητο από το τραπεζικό σύστημα και για αυτόν τον λόγο και ασφαλές.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το σύστημα Δήμητρα περίπου σαν τις πλατφόρμες για τα market pass.

«Ο κ. Πιερρακάκης δεν έφτιαξε πλατφόρμα με market pass; Δεν είναι μακριά αυτό. Φτιάχνεις μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπαίνεις μέσα, μπαίνεις με ένα market pass, σε ευρώ τα παίρνεις, δεν τα παίρνεις σε μονάδες Πιερρακάκης, γιατί κάποιοι μιλάνε για μονάδες Δήμητρας. Δεν λες με πόσους Πιερρακάκηδες μπορώ να αγοράσω βούτυρο από το σουπερμάρκετ. Έτσι δεν είναι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ψηφιακά ευρώ.

«Η διαστρέβλωση είναι σχεδόν διασκεδαστική» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλώντας για το πώς έχει σχολιαστεί από τα άλλα κόμματα το εν λόγω σχέδιο.

«Είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο χτίζεται πάνω στο taxisnet, το ίδιο σύστημα της εφορίας στο οποίο μπαίνετε και πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, πληρώνετε τον προσωπικό σας φόρο, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας. Φανταστείτε κάτι πολύ απλό. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς. Το κάθε ΑΦΜ είτε είναι προσωπικό είτε εταιρικό, θα έχει αυτομάτως, όπως ο κ. Πιερρακάκης φτιάχνει τις πλατφόρμες του, θα φτιάξουμε μια πλατφόρμα που ουσιαστικά κάθε ΑΦΜ έχει έναν λογαριασμό και παίρνεις και ένα pin. Μπορείτε να πληρώσετε σε εμένα, αν μου χρωστάτε 50 ευρώ, αντί να μου τα δώσετε μετρητά ή να μου τα στείλετε στον τραπεζικό μου λογαριασμό στης Εθνικής, στης Eurobank. μπορείτε να μου τα περάσετε από το δικό σας ΑΦΜ στο δικό μου. Πολύ απλά. Ψηφιακά. Όταν μου στέλνετε χρήματα μέσα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό στον τραπεζικό μου λογαριασμό ψηφιακά με πληρώνετε. Το Δήμητρα είναι σύστημα σε ευρώ» είπε αναλυτικά ο κ. Βαρουφάκης.

Συνεχίζοντας και εξηγώντας ποια είναι η διαφορά με τη χρήση του συστήματος Δήμητρα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «επειδή αυτό το σύστημα είναι στημένο πάνω στο ΑΦΜ, δεν πληρώνεις χαράτσια στην Εθνική, στη Eurobank, στην Πειραιώς».

«Ο ελληνικός λαός, πληρώνουμε γύρω στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο χαράτσια στις τράπεζες για να κάνουμε μεταφορές, πληρωμές ο ένας στον άλλον. Λοιπόν αυτό το σύστημα, ο βασικός του στόχος είναι επειδή δεν στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικό, χτίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας στην ΑΑΔΕ, δεν έχει χαράτσια και είναι και απολύτως ασφαλές. Δηλαδή αν ο μη γένοιτο, χτύπα ξύλο πάθει κάτι μια τράπεζα, αυτό το σύστημα επειδή είναι ανεξάρτητο από το τραπεζικό σύστημα, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση. Και μη μου λένε τώρα, ότι θα κλείσεις τις τράπεζες. Είδατε ολόκληρη η Credit Suisse έκλεισε» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως «κάθε τράπεζα είναι ανασφαλής σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα». «Οι τράπεζες είναι φτιαγμένες για να είναι ανασφαλείς. Είναι στο σχέδιο τους» συμπλήρωσε.

Αναλύοντας το Δήμητρα περαιτέρω, είπε πως η διαδικασία της πληρωμής θα είναι όπως γίνεται και σήμερα. «Θα υπάρξει και μία κάρτα η οποία θα μοιάζει ακριβώς με τις χρεωστικές κάρτες που δίνει η τράπεζα και θα πληρώνετε από το δικό σας λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με το δικό σας ΑΦΜ, στον λογαριασμό του σουπερμάρκετ που είναι συνδεδεμένος με το ΑΦΜ του σουπερμάρκετ» εξήγησε.

Στο ερώτημα αν αυτό θα μπορούσε να φέρει την χώρα μας σε «σύγκρουση» με τις Βρυξέλλες, απάντησε «εμείς δεν έχουμε καμία όρεξη να συγκρουστούμε με κανέναν».

Από την άλλη, προσέθεσε «δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η παράταξη μας, το ψηφοδέλτιο θα γράφει ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Τη λέξη Ρήξη τη χρησιμοποιούμε, την αγκαλιάζουμε, δεν τη θέλουμε, αλλά είναι η απάντηση στο πολύ σωστό ερώτημά σας».

«Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Εμείς θα τα κάνουμε. Αν έρθουν αυτοί και μας απειλήσουν θα ήθελα να πιστεύω ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ακόμα και η ΝΔ θα γυρίσει και θα πει αυτό που δεν είχε πει το 2015 στις Βρυξέλλες, κοντά τα χέρια. Με ποιο δικαίωμα έρχεσαι να απειλήσεις μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση επειδή μείωσε τον ΦΠΑ σε λογικά επίπεδα;» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς, αν αυτό θα σήμαινε ότι θα φεύγαμε από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε «εγώ δεν φεύγω από πουθενά, από πουθενά δεν θα φύγουμε εμείς, να φύγουν εκείνοι». «Αλλά αν γυρίσουν, όπως γύρισε ο Μάριο Ντράγκι, όπως γύρισε ο Σόιμπλε και μου πει, γιατί μου το είχαν πει αυτό, ή θα κόψεις το ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους ή θα σε πετάξουμε από το ευρώ, η απάντηση είναι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Κάντε το. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή εταίρων, δημοκρατικών Ευρωπαίων. Κάντε το και τότε θα έχουμε και το Δήμητρα, το οποίο είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ, αλλά είναι και ένα σύστημα το οποίο αν χρειαστεί, σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2015, τότε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το σενάριο Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής, η απάντηση του κ. Βαρουφάκης είναι  «ένα τεράστιο όχι».

«Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει και ένα Σύνταγμα και οι νόμοι, υπάρχει και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Εκεί δεν υπάρχει παρών. Στα νομοσχέδια υπάρχει. Όταν όμως έχεις ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει ναι ή όχι. Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε. Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη που κάνουμε προεκλογική καμπάνια κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια και λέγοντας δώστε μας ψήφο εμπιστοσύνης προς εμάς να σας εκπροσωπήσουμε στη Βουλή, να πάμε για μπάνιο την ημέρα εκείνη. Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί. Δεν υπάρχει ανοχή. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν μασάμε τα λόγια μας» είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Πρόκειται για «μια υποχώρηση εκ μέρους του κ. Τσίπρα», το ότι πέρασε «από την συνεργασία στην ανοχή», προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης και ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται σενάριο συνεργασίας καθώς έχει κλείσει το παράθυρο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο αν έχει την φιλοδοξία να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, δήλωσε πως ως αρχηγός κόμματος δεν δικαιούται να πει ότι δεν έχει «γιατί όταν ζητάς ψήφο από τον λαό ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις». «Έχω ιερή υποχρέωση ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση όπως όλοι» είπε καταλήγοντας ο κ. Βαρουφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ