Τα ρεκόρ στις δημοτικές εκλογές: Δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή και άλλοι που δεν έπιασαν το όριο εκλογής στο «νήμα»

H κάλπη στις δημοτικές εκλογές έβγαλε εκπλήξεις και ποσοστά – ρεκόρ. Σαράντα δήμαρχοι συγκέντρωσαν ποσοστά που κινήθηκαν πάνω από το 70%. Στην Αττική, ο Δήμαρχος Γλυφάδας σάρωσε με 83,75%, ο δήμαρχος Φυλής πήρε 80,55%, ενώ ο Δήμαρχος Περιστερίου επανεξελέγη για έκτη συνεχόμενη φορά, διευρύνοντας μάλιστα το ποσοστό του σε 77,98%.


Όλα τα ρεκόρ έσπασε ο Ανδρέας Παχατουρίδης ο οποίος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή και για έκτη φορά δήμαρχος στο Περιστέρι, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, με το εντυπωσιακό 77.89 τοις εκατό.

Όπως δήλωσε ο κ. Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου: «Ξεκινήσαμε με ένα χαμηλό ποσοστό το 2022 και κάθε 4ετία αυτός ο υπέροχος κόσμος αυξάνει το ποσοστό που έφτασε σήμερα την 6η συνεχόμενη φορά να μου δίνει αυτό το αστρονομικό νούμερο. Τον ευχαριστώ πολύ».

Ποσοστό άνω του 70% συγκέντρωσαν οι δήμαρχοι σε 40 από τους 332 δήμους.

Στην Αττική πρώτος έκοψε το νήμα ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου με το σαρωτικό 83,75% ενώ δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πέτυχε ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι τεράστια η τιμή για όλους μας. Συγκίνηση έχουμε μεγάλη και από αύριο είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη. Τα καλύτερα είναι μπροστά».

Στην περιφέρεια από τα μεγαλύτερα ποσοστά πέτυχαν στη Νέα Προποντίδα ο Μανώλης Καρράς στα Ανώγεια ο Κεφαλογιάννης Σωκράτης στην Εορδαία o Παναγιώτης Πλακεντάς, στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο Κυρίζογλου Λάζαρος και στη Νεάπολη ο Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος μάλιστα εξελέγη για 8η συνεχόμενη φορά.

Οι πρωτιές στην περιφέρεια


Νέα Προποντίδα Μανώλης Καρράς 90.2%

Ανώγεια Κεφαλογιάννης Σωκράτης 82,25%

Εορδαία Πλακεντάς Παναγιώτης 86,49%

Αμπελόκηποι – Μενεμένη Κυρίζογλου Λάζαρος 81,71%

Νεάπολη Σίμος Δανιηλίδης 78,79%

Οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας

Στον Δήμο Πατρέων, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ήρθε πρώτος με 39,95% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας στον β` γύρο απέναντι από τον Κωνσταντίνο Σβόλη.

Στο Ηράκλειο Κρήτης εξελέγη νέος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο ο Αλέξης Καλοκαιρινός, που δήλωσε: «Είναι προφανές ότι θα είμαι δήμαρχος όλων των Ηρακλειωτών Από την επόμενη μέρα θα σηκώσουμε ξανά τα μανίκια ώστε να προχωρήσει το έργο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος αυτός».

Στον Δήμο Λαρισαίων, νέος δήμαρχος ο Αθανάσιος Μαμάκος με ποσοστό 51,14%.

Έχασαν την εκλογή στο παρά πέντε

Πέντε υποψήφιοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43% και θα αναμετρηθούν στον β` γύρο.

Δυτική Αχαΐα
Γρηγόρης Αλεξόπουλος 42,92%

Ρόδος
Αντώνης Καμπουράκης 42,88%

Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Κωνσταντίνος Μαραγκάκης 42,85%

Χαλάνδρι
Σίμος Ρούσσος 42,84%

Τύρναβος
Αθανάσιος Αμάρι Σάμερ 42,68%

Γυναίκες στο «τιμόνι» των Δήμων

13 γυναίκες θα αναλάβουν το τιμόνι κάποιου δήμου στη χώρα. Στη Σκύδρα η Κατερίνα Ιγνατιάδου εξελέγη δήμαρχος για τρίτη φορά με ποσοστό 79,77%.

Έξι υποψήφιοι δήμαρχοι κατέβηκαν χωρίς αντίπαλο και εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή σε Ίο, Σίκινο στα Ψαρά, στον δήμο Τοπείρου στην Θράκη, σε Αντίπαρο και Λειψούς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Θοδωρής Παναγιωτίδης

Επιμέλεια: Bαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος