Τα πολιτικά μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εορταστική επέτειο για τον αγώνα του 1821. “Ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι κερδίζουμε κάθε μάχη και ξεπερνάμε κάθε πρόκληση”, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι “ήρωες της εποχής μας, είναι oι γιατροί και οι νοσηλευτές”.

«Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και για όλο τον Ελληνικό λαό». Αυτό τόνισε σε μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «πρέπει να αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμά τους, από τους αγώνες τους, από τις θυσίες τους και ας αντιληφθούμε ότι ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι μπορούμε να κερδίζουμε κάθε μάχη, να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία».

Στο μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζει ότι:

“Oι ήρωες της εποχής μας, είναι oι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές”.

«200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς τα λάθη του χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά».η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά».

«Η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “ Ιστορία”, ότι το “ παλιό” και “ ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Όπως σημειώνει: «Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας».

Να εγκαταλείψει τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις κάλεσε την Τουρκία ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας: «Το πρώτο μήνυμα αφορά τους φίλους συμμάχους οι οποίοι όπως και τότε έτσι και σήμερα συμπεριφέρονται προς την Τουρκία ιδιαίτερα θετικά έως και προκλητικά. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Τουρκία η οποία πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνά τι έγινε το 1821».

“Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας. Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος”, αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

“Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά”, καταλήγει.

ΕΡΤ 1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος