Τα μηνύματα της Ελλάδας από τα Ηνωμένα Έθνη (video)

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει η ελληνική παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη. Στις επιμέρους επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, αναδείχθηκε ο εξέχων ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον διατρανώθηκαν οι δίκαιες θέσεις της Αθήνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός μίλησε απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με την Τουρκία ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας και πως η Ελλάδα θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να εξερευνά δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία.

Για το Κυπριακό, επισήμανε τη σαφή θέση της Ελλάδας για στήριξη λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, απορρίπτοντας κάθε ιδέα για συζήτηση λύσης δύο κρατών.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα να προχωρήσει η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. αν θέλει εκτός από οικονομική δύναμη να είναι και πολιτική δύναμη και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα επόμενα βήματα αλλά χωρίς αυτό να πλήττει τη σχέση με το ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Επισήμανε την ανάγκη άμεσης, συλλογικής απάντησης στην κλιματική κρίση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα αλλά και η περιοχή της Μεσογείου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Μετά τη συνάντηση ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις στις συνομιλίες του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, εκφράζοντας πριν από όλα την προσήλωση της Αθήνας στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αντόνιο Γκουτέρες για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Σε ομιλία του ενώπιον μελών της ομογένειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά αλλά και ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε ένα σχετικά ασταθές μέρος του κόσμου. Είμαστε πολύ περήφανοι που η ελληνοαμερικανική σχέση είναι σε υψηλά επίπεδα. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Ελλάδα έναν στρατηγικό σύμμαχο» είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο νέο κτήριο της μόνιμης αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, ενώ πριν από την τριμερή μεταξύ Αθήνας- Λευκωσίας- Καΐρου, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο και ενημέρωσε για τις πρόσφατες παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Σε εξαιρετικά υψηλό, αλλά και συναισθηματικό τόνο, ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε στη Γενική Συνέλευση την Τουρκία ότι επιχειρεί να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο, υπενθύμισε την τουρκική θηριωδία από το 1974 και επανέλαβε ότι μοναδική λύση είναι αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Δεν είναι γεγονός ότι το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους- μέλους της ΕΕ, παραμένει κάτω από την τουρκική στρατιωτική κατοχή με περισσότερους από 45.000 στρατιώτες;» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Τον ρόλο της Ελλάδας στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου τείχους ανοσίας ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην ψηφιακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που οργάνωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Από την Ουκρανία έως τη Ρουάντα, από τη Λιβύη έως την Ιορδανία, έχουμε δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής και έπονται 1 εκατομμύριο δόσεις ακόμα τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερντογάν κατά Μπάιντεν – Η Τουρκία «φλερτάρει» τη Ρωσία

Με άδεια χέρια επέστρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη. Το πολυπόθητο ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν δεν έγινε και ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ήταν γεμάτο. Το ραντεβού όμως με τον Μπάιντεν δεν είχε κλειστεί, αλλά υπήρχε η ελπίδα. Γι΄ αυτό και λίγο μετά την άφιξή του στις 21 του μηνός έσπευσε να τον χαρακτηρίσει φίλο του: «Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας προσέγγιση στο θέμα στη διάρκεια της ειλικρινούς και εμπεριστατωμένης συνάντησής μας με τον αγαπητό μου φίλο πρόεδρο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες».

Μόλις τρεις μέρες μετά και αφού η ελπίδα χάθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε τις πόρτες κλειστές από τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, και το παράπονό του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Ως δυο μέλη του ΝΑΤΟ οι σχέσεις μας δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι. Αυτό θα πρέπει να ειπωθεί. Επειδή ως τώρα ποτέ δεν βίωσα μια παρόμοια στάση από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό ηγέτη» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ήδη κατά την αναχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυε τα πρώτα πυρά, μιλώντας για ανέντιμη στάση της Αμερικής με αφορμή τα F-35, απειλώντας ότι θα αγοράσει από αλλού μαχητικά. Και την Παρασκευή ήρθε η συνέχεια αφού κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για στήριξη τρομοκρατών, υπονοώντας το PKK και τους Kούρδους της βόρειας Συρίας.

«Και κατά δεύτερο σχετικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η Αμερική παρέχει τώρα βοήθεια πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη, σε τρομοκρατικές οργανώσεις» σημείωσε.
Δεν είναι λίγοι οι αντίπαλοί του στην Τουρκία που μιλούν για διπλωματικό βατερλό του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Κι εκείνος σπεύδει να παρουσιάσει την συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν στο Σότσι ως την απαρχή μιας νέας ειδικής σχέσης.

«Έχουμε αποδυθεί σε μια προσπάθεια για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα πιο πολύ. Ο στόχος μας είναι να φτάσουν στα 100 δις δολάρια οι εμπορικές συναλλαγές μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως υπάρχουν αγκάθια, όπως η πώληση των τουρκικών drone στην Ουκρανία, αλλά πολύ περισσότερο η Συρία.

Όπως ανέφερε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε ο Ερντογάν, δυστυχώς με τον Μπάιντεν δεν προέκυψε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δήλωση του Προέδρου ήταν ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας της επίσκεψης. Εκτός από τα πολυέξοδα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Οι τούρκοι αναλυτές είναι διχασμένοι. Ο Ερντογάν τα είπε έξω από τα δόντια στην αμερικανική ηγεσία και καλώς, έκανε, λένε. Άλλοι όμως μιλούν για παταγώδη αποτυχία. Λένε ότι με την εμπλοκή του θέματος των S-400 και των μαχητικών F-35, η Τουρκία έχει δαπανήσει κάπου 4 δισ. δολάρια από την τσέπη της χωρίς να πάρει τίποτα. Για επιχείρηση ενίσχυσης της φθίνουσας δημοτικότητας του Ερντογάν μέσω Νέας Υόρκης μιλούν κάποιοι. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εμφανίζεται στον ορίζοντα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εναποθέτει τις ελπίδες του στη συνάντησή με τον Ρώσο πρόεδρο. Όμως ο Βλ. Πούτιν μπορεί να απαιτήσει από την Τουρκία να αφοπλίσει τους τζιχαντιστές στη Συρία, όπως προέβλεπε η συμφωνία της Αστάνα, κάτι που δεν θέλει η Άγκυρα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Νίκος Μελέτης

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος