Τα διλήμματα της κάλπης, οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και οι αντιπαραθέσεις (video)

Μπρα – ντε φερ με φόντο την οικονομία ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Τσίπρα. “Μια δεύτερη εντολή στην προκοπή” ζητά ο πρωθυπουργός, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει σε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και δηλώνει ότι αν δεν καταφέρει να πάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ, θα θέσει τον εαυτό του υπό αξιολόγηση.

Με διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά στα διλήμματα της κάλπης, αλλά κοινό σημείο αναφοράς τις περιοδείες σε Αττική και περιφέρεια που ανεβάζουν το τέμπο τους, οι πολιτικοί αρχηγοί διανύουν τα πρώτα μέτρα του προεκλογικού μαραθωνίου, με ορόσημο την 21η Μαΐου.

Το κυβερνητικό έργο, αλλά και τη σύγκριση των δύο τετραετιών, αυτής της Νέας Δημοκρατίας, με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, που περιόδευσε στην Ήπειρο, περπάτησε στους δρόμους των Ιωαννίνων και συνομίλησε με πολίτες. «Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς χαμογελαστούς και ικανοποιημένους εργαζόμενους», τόνισε στις επισκέψεις του σε παραγωγικές και τεχνολογικές μονάδες της περιοχής.

«Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την Κόρινθο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, εάν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει τσουνάμι πλειστηριασμών. Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία πρώτης κατοικίας, και έθεσε το δίλημμα των εκλογών απευθυνόμενος, όπως είπε, «σε όλους τους πολίτες». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Το δίλημμα μεγάλο είναι με την προστασία ή τη λεηλασία της περιουσίας, Το δίλλημα που έχει να κάνει και το θέσαμε με την πρόταση που καταθέσαμε για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία πρώτης κατοικίας .Το δίλημμα είναι ρύθμιση δανείων η αναδιανομή της περιουσίας για να περάσει από τη μεσαία τάξη στα χέρια λίγων και ισχυρών».
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους τονίζοντας ότι η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαπάτησε τους συνταξιούχους, τους έταξε το 19 ότι θα διατηρήσει την 13η σύνταξη, που τότε την έλεγαν ψίχουλα και ήταν 1,1 δις ετησίως. Έκοψε τα αναδρομικά και εξαπάτησε τους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν πρέπει να κάνουν προσφυγές γιατί όσα πάρουν αυτοί που προσέφυγαν θα τα πάρουν και οι άλλοι. Εξαπάτησαν την μεσαία τάξη. Έταξαν φοροελαφρύνσεις και αυτό που έδωσαν τελικά 4 χρόνια μετά ήταν πρωτοφανείς, τρομακτικές αυξήσεις, το εισόδημα μειώνεται και τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα».

Η στρατηγική των κομμάτων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει στην στρατηγική του την μετεκλογική ατζέντα για προγραμματικές συγκλίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που, όπως σημειώνει, προκλήθηκαν από την πολιτική των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ποιος θα φταίει αν πάμε σε αστάθεια; Θα φταίει αυτός που βάζει πάνω απ’ όλα την καρέκλα του ή αυτός που βάζει πάνω απ’ όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού; Ενδιαφέρομαι για το μέλλον της πατρίδας μας και όχι για το μέλλον δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει και δεν ξεκινούν από το μηδέν… Αν δω ότι δεν τα έχω καταφέρει, προφανέστατα θα θέσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αξιολόγηση».

Το δίλημμα της κάλπης έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο: «Η διαδικασία απαξίωσης του δημόσιου νερού, σπασίματος των υποδομών, ιδιωτικοποίησής του είναι μια διαδικασία που εντάσσεται στη συνολική καταστροφή των δημόσιων αγαθών είτε είναι υγεία, παιδεία, τρένα, συντάξεις».

«Καμένη γη θα αφήσετε» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Στην Κρήτη περιόδευσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης: «Η διαδικασία απαξίωσης του δημόσιου νερού, σπασίματος των υποδομών, ιδιωτικοποίησής του είναι μια διαδικασία που εντάσσεται στη συνολική καταστροφή των δημόσιων αγαθών είτε είναι υγεία, παιδεία, τρένα, συντάξεις».

Τα προγράμματα των περιοδειών θα πυκνώνουν, με το βλέμμα στις κάλπες του Μαΐου.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης παραμένουν οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ μαίνεται η σύγκρουση και για την βίλα Ραγκούση, μετά από νέο δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τρεις φορές επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Δεν έχω να φοβηθώ, ούτε να κρύψω τίποτα», απαντά ο κύριος Ραγκούσης, επιδίδοντας εξώδικα σε Μέσα Ενημέρωσης. Στο μεταξύ τα τρία αδέλφια του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προαλείφεται για αρχηγός του κόμματος Κασιδιάρη, εκφράζουν την αντίθεσή τους τους στα πολιτικά του σχέδια.

Με αιχμή τις μετεκλογικές συνεργασίες φουντώνει η πολιτική κόντρα στο δρόμο προς την κάλπη.
Την επίτευξη αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές προτάσσει η κυβέρνηση, θέτοντας το δίλημμα αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας ή αν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Μιλώντας στο STAR ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: Έχουμε μια αναμέτρηση κρίσιμη. Θα περιορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών την “τερατογένεση”, την πιθανότητα “κυβέρνησης ηττημένων”. Είτε πολύ ηττημένων, είτε ολίγον ηττημένων.

Τις συγκλίσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων βάζει “στο τραπέζι” ο ΣΥΡΙΖΑ , δίνοντας ως παράδειγμα την πρότασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας ως ένα σημείο προγραμματικής σύγκλισης, με την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, να δηλώνει πως: «Μετά την κάλπη και αφού έχει δείξει ο κόσμος ποιο κόμμα προτιμάει, ποιο είναι το πρώτο, με τι ποσοστό, σε ποιο ύψος δηλαδή το δεύτερο, το τρίτο κ.λπ., τότε τα κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι».

«Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία είναι η πλέον αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες δυσμενείς διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Χαριλάου Τρικούπη προτάσσει τη μετεκλογική ατζέντα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που, όπως σημειώνει, προκλήθηκαν από τις πολιτικές Μητσοτάκη-Τσίπρα ενώ, μέσω σόσιαλ μίντια το ΠΑΣΟΚ απαντά με δηκτικό τρόπο στα ερωτήματα που μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Νέες κόντρες για την οικία Ραγκούση

Συνεχίζεται η σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικία Ραγκούση στην Πάρο, μετά από το νέο δημοσίευμα της Απογευματινής.
Η ΝΔ κάνει λόγο για νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κ. Ραγκούσης έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή τρεις φορές, όταν ο ίδιος και το κόμμα του είχαν ασκήσει σκληρή κριτική για το συγκεκριμένο μέτρο.


Το γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Πόσο ηθικό είναι για τον κ. Τσίπρα από τη μία να κατηγορεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και να τη χαρακτηρίζει ως «εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών» και ταυτοχρόνως να ανέχεται έναν Βουλευτή του, που κάνει χρήση των ρυθμίσεων αυτών για να εισπράξει 11.000 ευρώ»;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε: «Ουσιαστικά αυτοί που έδωσαν την επιστρεπτέα προκαταβολή σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για την πανδημία, σήμερα ζητούν να είχε εξαιρεθεί μόνο η δική μου, επειδή είμαι πολιτικός τους αντίπαλος. Αλλά, αφού άνοιξαν αυτή τη συζήτηση: αλήθεια, πόσοι από τους Υπουργούς και Βουλευτές της ΝΔ πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις τους»;
Ακολούθως η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε πως: «Μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος. Σήμερα το ένα σπίτι του Ραγκούση είναι το θέμα; Για το οποίο έχει δώσει απαντήσεις ο άνθρωπος, έχει μιλήσει για τα πάντα, ε όχι βέβαια δεν υπάρχει».

Αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα Κασιδιάρη

Την ηγεσία του “κόμματος Κασιδιάρη” ανέλαβε και επίσημα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ.

Η μάχη απέναντι στον φασισμό, την μισαλλοδοξία, τον μισανθρωπισμό, δεν δίνεται με διάτρητα και αντισυνταγματικά διατάγματα, αλλά με αγώνα καθημερινό, με αλληλεγγύη και στήριξη στον αδύναμο και τον διαφορετικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αρνητές της Δημοκρατίας να μη βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Τα τρία αδέρφια του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, νομικοί με θητεία στον Άρειο Πάγο, με δημόσια δήλωση όπως αποκαλύπτει το ERTNEWS, αποδοκιμάζουν την απόφαση του πρώην αντιεισαγγελέα να αναλάβει τα ηνία του κόμματος Κασιδιάρη.

Συγκεκριμένα ο Δ. Κανελλόπουλος, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Θ. Κανελλόπουλος, εν ενεργεία Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Αθ. Κανελλόπουλος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, αναφέρουν πως: «Οι δημοκρατικές μας πεποιθήσεις, τα πιστεύω μας και η μακρόχρονη, θετική και επωφελής, διαδρομή μας στην κοινωνία, είναι γνωστό σε όλους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές του αδερφού μας».

Αντιδράσεις από τα πολικά κόμματα προκαλεί το άρθρο 43 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το ακαταδίωκτο των μελών των ανεξαρτήτων αρχών. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για θωράκιση της λειτουργικής ανεξαρτησίας τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επιχείρηση φίμωσης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσος, Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος