Συζητείται στην Ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο

Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσσυρόπουλος το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι έχει και κοινωνικό πρόσημο καθώς στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε ένταση όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι θέλει μια Ελλάδα ορθόδοξη χριστιανική και όχι ισλαμική με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει λόγο για ακραία ρατσιστική και φασιστική ομιλία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα όσα λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ότι οι επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις δεν είναι συνταγματικά ανεκτές. Τα θέματα στα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει τροποποιήσεις είναι η μείωση προκαταβολής φόρου, οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και η εξαίρεση εισοδημάτων ΑμεΑ, σε ποσοστό 67% και άνω, από την εισφορά αλληλεγγύης.

“Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι”, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως και με αυτό το ν/σ “οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τα ματωμένα υπερπλεονάσματα καθώς τα περί μειώσεων των φόρων είναι παραμύθια”.
Καταψηφίζουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, διότι παίρνει ένα άδικο φορολογικό σύστημα και το κάνει ακόμη πιο άδικο”, τόνισε νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα με σκοπό να προσελκυσθούν κεφάλαια και επενδύσεις, είπε ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός των χωρών οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων και ότι τα επιδιωκόμενα πλεονάσματα «τα ματωμένα πλεονάσματα, όπως τα ονόμασε ο λαός- τα πληρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα».

Πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία των μητέρων με περισσότερα από τρία παιδιά, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο βουλευτής ζήτησε επίσης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον στο 50% «και όχι στο προσχηματικό 95% από 100%», κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις στις επιχειρήσεις.

“Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης”, όπως επισημαίνει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το ζήτημα της επιβολής φόρου με συντελεστή 22% επί του ποσού που οι πραγματοποιούμενες από τον φορολογούμενο δαπάνες υπολείπονται σε αξία ποσοστό 30% του ατομικού εισοδήματός του.

Στην έκθεσή του επί του φορολογικού νομοσχεδίου , το επιστημονικό συμβούλιο υπενθυμίζει ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 78), αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου. Εν προκειμένω, όμως, «η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με τη συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, δεδομένου ότι δεν επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης η οποία δεν μπορεί κατά τα ανωτέρω να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος