Συστηματική διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων για πρώτη φορά στη Γ’ Λυκείου

Για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας θα διδάσκονται συστηματικά τα Ειδικά Μαθήματα στα οποία εξετάζονται μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας θεσπίζει Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων, με νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές της Γ’ τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν σε επιμέρους Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να φοιτήσουν στις αντίστοιχες Σχολές / Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα, τα Ειδικά Μαθήματα δεν διδάσκονται συνολικά και στοχευμένα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Στα Ειδικά Μαθήματα που θα διδάσκονται συστηματικά στα δημόσια σχολεία περιλαμβάνονται: έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, αρμονία, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο.

Πρόκειται για μαθήματα που είτε δεν διδάσκονταν καθόλου στην Γ’ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, είτε διδάσκονταν αποσπασματικά και όχι στοχευμένα σε προετοιμασία συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην πράξη, δηλαδή, οι μαθητές/-τριες που επιθυμούσαν να εξετασθούν στα ειδικά αυτά μαθήματα και να εισαχθούν στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές έπρεπε να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια για την προετοιμασία τους, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων θα εφαρμοστεί ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων Λυκείου ή/και σε μεμονωμένα Λύκεια. Τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και την υλοποίηση του προγράμματος θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση για την κατάρτιση ειδικού ετήσιου προγράμματος υποστήριξης ανά ειδικό μάθημα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς ή και εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και θα απασχολεί μόνιμους, εντός του συνολικού ωραρίου τους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχων, σχετικών ειδικοτήτων όπως Καλλιτεχνικά, Μουσική, Γερμανική, Γαλλική, Ισπανική και Ιταλική Φιλολογία.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «η διδασκαλία στα δημόσια Λύκεια, για πρώτη φορά, με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο, των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικώς, δημιουργεί νέες δυνατότητες και ενισχύει την ισότητα των ευκαιριών στη δημόσια εκπαίδευση».

«Αναβαθμίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας προς το σκοπό αυτό τους αναγκαίους πόρους, χτίζουμε το δημόσιο σχολείο που αξίζει στους μαθητές μας. Άλλη μία πρόσφατη δέσμευσή μας γίνεται άμεσα πράξη», σημείωσε η κα. Κεραμέως.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ