ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η διεξαγωγή του συνεδρίου

Σκληρή αντιπαράθεση της νέας προεδρικής πλειοψηφίας και της κίνησης Ομπρέλας στην Π.Γ. του κόμματος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να εισηγείται την διεξαγωγή συνεδρίου 23, 24, και 25 Φεβρουαρίου του 2024. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων.

«Έτσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος. Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ενημέρωσε τα μέλη της πολιτικής γραμματείας ότι ένας από τους λόγους που βρίσκεται στις Ηνωμένες πολιτείες είναι ότι αύριο, στη Νέα Υόρκη, παντρεύεται με πολιτικό γάμο με το σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ.

Εντονότατη κριτική στις επιλογές του προέδρου άσκησε η Ομπρέλα με ένα κείμενο που κατέθεσε στην Π.Γ. και υπογράφουν 9 στελέχη της κίνησης, ζητώντας συνέδριο το Νοέμβριο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρεται στην ενότητα που θα δοκιμαστεί όπως είπε, το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως: «Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλίζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή,  αμφίδρομη επαφή με τα μέλη…. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου».


Η Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά είναι στόχος όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος υπογραμμίζοντας την συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του κόμματος άφησε αιχμές για την στάση στελεχών: «Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι για εμένα πώς θα το κάνουμε αυτό: Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».

Βολές από την εσωκομματική αντιπολίτευση  στη συνεδρίαση της Π.Γ. για τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στο ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας  προσωπικές τις απόψεις του, με την τάση της «Ομπρέλας» να επισημαίνει: «Η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας».

Η πολιτική ενότητα διέρχεται κρίση ανέφερε στην εισήγηση του  στην Π.Γ. ο Στέφανος Τζουμάκας.
 
Στην παρέμβασή του ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. «Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες.  Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε επιπλέον στην εισήγηση του, ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε, όπως είπε, μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης.

Αναμένεται ψηφοφορία σε σχέση με το κείμενο που θα κατατεθεί στην κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει όπως όλα δείχνουν στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο  θα αφορά και την πρόταση για την ημερομηνία του συνεδρίου. 

Σε μια άλλη εξέλιξη στη σημερινή συνεδρίαση ο Δημήτρης Τζανακοπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Πάνο Ρήγα, για επεισόδιο τη βραδιά των εθνικών εκλογών, συγγνώμη, την οποία και έκανε δεκτή ο κ. Ρήγας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος